Era un heroi. Va sobreviure a una guerra cruel i va patir injustícies. Tot i això, al final de la Segona Guerra Mundial pocs el volien escoltar perquè havia lluitat al bàndol equivocat. Però la història de Giuseppe Giannola és sorprenent.

El 1943, Itàlia va canviar de bàndol. Els aliats havien desembarcat al sud i anaven pujant mica en mica. Mussolini i els nazis no els podien aturar. I finalment, van fer caure Mussolini, el van capturar, i van crear un nou govern que va canviar de bàndol. Els nazis però, van rescatar Mussolini, van crear un estat titella al nord i, durant uns mesos, Itàlia va quedar dividida en dos. Vivien una doble guerra: la Mundial i la civil. En pocs mesos doncs, molts soldats van passar de lluitar amb els nazis, a fer-ho contra els nazis. De lluitar contra els aliats, a combatre amb els aliats. El setembre del 1943 per exemple, milers de soldats (les xifres oscil·len entre els 1.500 i els 9.000 morts) van ser assassinats pels nazis a l'illa grega de Cefalònia, perquè en canviar de bàndol, es van negar a entregar les armes a uns alemanys que fins hores abans, eren aliats. En ser víctimes dels nazis, els morts a la tragèdia de l'illa de Cefalònia van ser recordats com a herois.

Giuseppe Giannola, fill de Palerm, afirmava que ell mai havia estat feixista. Era un modest conductor d'autobusos de Palerm que a finals del 1943, quan els feixistes van assumir que tard o d'hora hi hauria un desembarcament massiu dels aliats a Sicília, va ser enrolat com a soldat de lleva. El van enviar a una base aèria del sud de Sicília, a Ponte Olivo. Giannola era aquí quan els aliats van desembarcar a la costa sud i mica en mica, van anar enfilant-se cap al centre de Sicília. La seva base va aguantar dos dies assetjada per una columna nord-americana, fins que es van rendir perquè s'havien quedat sense municions. Giannola i els altres soldats creien que serien empresonats, però van ser afusellats sense judici, sense preguntar.

Les pàgines d'història les escriuen els guanyadors. I els Estats Units van sortir ben reforçats de la guerra. Van escriure un relat sobre la conquesta italiana que parlava de soldats simpàtics que eren benvinguts pels civils, que donaven xiclets pels nens, petons i abraçades a canvi de menjar. I no era mentida. Però no era tota la veritat. Anys més tard es va començar a parlar dels contactes que havien fet amb la màfia, que havia patit molt amb el feixisme. O de robatoris que havien fet soldats aliats a famílies italianes. I també es va parlar d'una frase atribuïda al general George Patton, que hauria demanat als seus soldats que en cas de rendició per part dels italians uniformats, no fessin presoners i disparessin. Patton volia una operació ràpida, sense arrossegar problemes darrere. I hauria aconsellat no respectar els drets dels soldats italians.

El cas és que milers de soldats italians van ser capturats. Però també és cert que centenars van ser afusellats. I durant les següents dècades, a Itàlia s'explicava, amb la boca petita, com els alliberadors, els guanyadors, els bons, també havien comès actes criminals: violacions, robatoris i execucions sumàries. Com aquella de Biscari, quan 76 soldats van ser afusellats. Giannola era el 77è soldat, aquell dia: va sobreviure.

Aquest sicilià explicaria anys més tard que, inicialment, creia que els americans els tractarien bé i que per tant es van entregar. Es va trobar dins d'una columna de presoners formada per 35 italians i 2 soldats alemanys. El sergent Horace West es va fer càrrec d'ells i en lloc de portar-los amb altres presoners, els va fer formar en un descampat i els va afusellar ell mateix amb una metralladora. Després, va rematar alguns ferits, però Giannola va quedar sota els altres cadàvers. Li havia ferit un braç i va fer-se el mort. Després de més d'una hora, va aixecar-se pensant que ja havien marxat els soldats. Es va posar a córrer. Però just quan portava uns metres, va sentir un tret. Un soldat nord-americà el va veure i va disparar. La bala va fer-li una ferida al cap. I de nou, es va fer el mort. Després de 30 minuts, es va tornar a aixecar i es va amagar sota un arbre des d'on, finalment, va veure des de la distància uns soldats nord-americans amb el símbol de la Creu Roja al braç. I ara sí, aquests el van ajudar, li van curar les ferides i el van deixar sota l'arbre. Els soldats, un d'ells fill d'italians, li van dir que vindria una ambulància després, que anava recollint els ferits, que esperaven al voral d'una carretera. I ell va esperar. Però no tenia sort. Va arribar un jeep i un soldat li va preguntar si era italià. Ell va respondre somrient que sí. Li van disparar un tret que li va tocar el coll. La ferida era molt greu i segurament, hauria mort, però poc després va arribar l'ambulància i li van salvar la vida.

Dos dies després, va ser enviat a la costa nord-africana conjuntament amb milers d'italians capturats, on va passar mesos empresonat. Fins el 18 de març del 1944, quan va tornar a Itàlia, encara molt dèbil per culpa d'aquella greu ferida al coll. Es va recuperar del tot després de passar sis mesos en un hospital a Giovinazzo.

Giuseppe Giannola havia sobreviscut, però va adonar-se que ningú volia conèixer la seva història. Ningú volia escoltar que els americans també havien estat dolents. Després d'anys de silenci, finalment, el seu fill va aconseguir cridar l'atenció d'un general i van estudiar el seu cas. Amb 94 anys, va ser condecorat, el govern el va rebre i el van convidar a la inauguració d'una placa en memòria dels 76 soldats afusellats el mateix dia a la costa sud d'Itàlia.

Giannola va morir el 2016 amb 99 anys. El responsable de la mort de més de 30 soldats, el sergent Horace West, va morir el 1974 a Oklahoma. Giannola va descobrir anys més tard que tot just un dia després dels fets, un altre soldat nord-americà, William E. King va descobrir els cossos i va presentar un informe. El cas va acabar amb West sent jutjat per un tribunal militar, condemnat a cadena perpètua. Va passar tot just un any empresonat i va ser amnistiat el final de la guerra. En el seu cas, la condemna va ser viure amb els records que van perseguir-lo tant a ell com a Giannola fins al final.

  • Comparteix