Tot l'Imperi Britànic va escandalitzar-se amb el judici a Oscar Wilde. Acusat de sodomita, el poeta irlandès va ser linxat públicament. Fa uns dies explicàvem la història de la família que va provocar la caiguda de Wilde per amor i odi alhora: els Douglas.

Però el judici a Wilde va tenir altres conseqüències. Una d'elles va ser evitar un altre judici que hauria pogut acabar més o menys igual, ja que l'arrel era la mateixa: l'homofòbia. El 1895, Kate Marsden va iniciar els tràmits per començar un judici amb l'objectiu de defensar el seu honor, ja que havia estat acusada públicament de lesbianisme. Però tothom va aconsellar Marsden aturar-ho tot, ja que aquells dies Wilde havia acabat a la presó per homosexual, quan era el poeta i escriptor qui havia iniciat el cas per defensar el seu honor. Malgrat que el 1895 l'homosexualitat entre dones no era un delicte (entre homes sí), la Kate Marsden va tenir por de patir un vilipendi públic encara més gran.

Però qui era la Kate Marsden? Era una dona fascinant, una mica malcarada i valenta, que va protagonitzar un dels viatges més curiosos del segle XIX. I mira que el segle XIX va destacar per tenir centenars de britànics protagonitzant viatges curiosos. Però la Kate es va guanyar el seu espai amb un viatge novel•lesc. Un viatge que pocs haurien esperat, ja que era una infermera del nord de Londres. No era ni rica ni pertanyia a una família rica. Però el seu destí va ser sorprenent.

El 1877, Rússia i l'Imperi Otomà estaven en guerra. I la Creu Roja, creada el 1863, va realitzar un dels seus primers grans desplegaments, va reclutar metges i infermeres per servir als camps de batalla. La Kate Marsden s'hi va sumar amb passió. Tant, que l'emperadriu russa Maria Fedorovna va premiar-la amb una medalla. De Bulgària, on havia servit, la Kate va tornar marcada per dues malalties: la tuberculosi, que va contraure i que gairebé la mata, i la lepra. Quan va veure com eren tractats els leprosos a molts racons del planeta va quedar molt impactada. Va ser llavors quan va decidir que consagraria la seva vida a lluitar contra la lepra.

A Anglaterra, però, la família la va obligar a marxar amb la seva madrastra a Nova Zelanda, on va arribar a ser la cap d'infermeres de l'Hospital de Wellington. S'hi va passar uns anys, a Nova Zelanda, i va descobrir, intrigada, que els maoris no patien la lepra. Quan va poder tornar a Londres, la Kate va anar fent soroll insistint en què lluitar contra la lepra havia de ser una de les prioritats de l'Imperi. Es va fer tan pesada que finalment la Reina Victòria la va rebre, garantit el seu suport públicament. A més, li va facilitar un viatge a Rússia per trobar-se amb la família reial russa, que tenia molts lligams amb la casa reial britànica. Els Romanov també li van garantir el seu suport.

Inicialment, feia viatges per establir hospitals i leproseries. Va ser per Egipte, Xipre, Palestina... i l'Imperi Otomà, on un metge li va dir que existia una herba medicinal que podia curar la lepra. Una herba que, segons es deia, només es podia trobar a Sibèria. La Kate, que era de fer volar coloms, va decidir que no descansaria fins a trobar aquesta herba. El novembre del 1890 era a Moscou on li van entregar una carta de l'emperadriu Maria. La carta reclamava a tothom que la llegís que ajudés a aquella britànica que va iniciar un viatge trepidant: més de 20.000 quilòmetres. Va creuar tota Rússia en tren, vaixell, cavall o a peu. Aguantant temperatures de -50 graus. La seva roba d'hivern era tan pesada que calien tres homes per portar-la. Cada dia trigava més d'una hora en enfundar-se tota la roba. I l'únic luxe que tenia era el púding. Havia portat 18 quilos de púding. Coses dels anglesos. La Kate aprofitava cada aturada per donar consells sobre com tractar leprosos als metges locals, així com per ajudar també a les presons. Als russos els entusiasmava aquella dona valenta i generosa, fet que va permetre a la Kate trobar facilitats malgrat les complicacions de creuar algunes de les regions més dures del planeta. Però no va trobar la famosa herba curativa. A prop de Yakutsk en va trobar una, però mesos més tard va adonar-se que no era curativa amb la lepra.

La Kate va tornar a casa, on feia conferències, ajudava als leprosos i explicava el seu viatge. Inicialment, el relat va provocar entusiasme i va ser acceptada a la Royal Geographic Society. Però de mica en mica, van començar els problemes. Molts homes no creien que pogués ser veritat que una dona sola fes un viatge així. A més, en estar soltera, es va començar a dir que era lesbiana. Un capellà, Alexander Francis, va arribar a afirmar a la premsa que ella li havia confessat haver comès "immoralitats amb dones a Rússia", fet que va arribar a provocar una investigació a terres russes que no va demostrar res. Però el mal ja estava fet. Les leproseries per nens que havia creat van passar a rebre menys ajudes (malgrat que una d'elles encara existeix) i els seus projectes no van acabar bé, inclòs un museu natural i un llibre.

El 2008, una campanya va permetre recuperar la figura de Kate Marsden. Es va descobrir la seva tomba abandonada, i la van senyalitzar. I es va localitzar a la vila de Sosnovka, al mig de la República de Sakha, un dels llocs més freds del planeta, les restes d'una de les leproseries creades per la Kate. Havia funcionat fins als anys 60, quan havia tancat per manca de malalts. A més, els investigadors van trobar documents referents a l'existència d'una herba, anomenada kutchutka pels iacuts –els habitants de la zona–, que tenia propietats curatives. No per curar la lepra, però segons un vell diccionari iacut, es feia servir per tractar la lepra. La Kate doncs, potser no anava tan mal encaminada.

  • Comparteix