Han posat tota la carn a la graella. El braç polític de l'Estat s'ha unit amb el mediàtic des de fa setmanes per iniciar una estratègia que sorprèn per la manera com la practiquen, a cara descoberta. A través del joc de declaracions polítiques i de l'opinió publicada, han posat en marxa una ofensiva que pretén aconseguir un únic objectiu: normalitzar la repressió.

Cada pas que es fa des de Catalunya per garantir la votació, té la seva resposta immediata des de l'Estat; una resposta que es basa en posar-se les mans al cap, comparar el país amb els règims més totalitaris del segle XX, etiquetar cadascun dels moviments de la Generalitat amb els conceptes 'cop d'estat', 'purga' o altres similars, i anar creant així un imaginari col·lectiu que justifiqui, quan toqui, l'ús de qualsevol mesura -qualsevol- per aturar el referèndum i el que se'n derivi.

Van a això. A fer creure als ciutadans que aquí s'estan posant en perill tots els pilars democràtics, que la situació a Catalunya és de pre-feixisme, i que tard o d'hora, quin remei, caldrà intervenir-hi amb tota la contundència que convingui per alliberar el país d'un imminent govern autoritari.

I el més greu -a banda que per aconseguir aquest marc mental s'estiguin servint de tots els mitjans al seu abast, inclosos els mitjans de comunicació- és que aquesta ofensiva no està generant cap mena d'inquietud especial en la societat catalana. L'estem entomant amb normalitat. Hi ha qui fins i tot, segons com, compra el missatge de l'Estat, arriba a entendre'l, a assimilar-lo. Hi ha qui ja tanca els punys i ajunta els canells per ser condemnat al que faci falta. Perquè clar, potser sí que ens estem passant amb això d'organitzar un referèndum exigit pacíficament durant anys per una majoria democràtica del país.

Posem-nos-ho al cap: estan intentant que la societat vegi proporcionat el càstig més desproporcionat al sobiranisme. I no només ja estan aconseguint això en els sectors més receptius, sinó que també estan començant a fer sentir culpables als sectors més allunyats.

En definitiva, en aquests moments, la part més fosca de l'Estat està guanyant gairebé tots els marcs mentals. Els més tèrbols i, a la vegada, efectius. I la manera de rebatre aquesta dinàmica passa per ser-ne conscients i per mobilitzar-nos. Bé, passa per aquí, i per guanyar-los descaradament a les urnes.

  • Comparteix