Viquipèdia, hi ha qui la ridiculitza, hi ha qui la menysté. Alguns professors la promouen i altres, en canvi, s'escandalitzen perquè l'alumnat la té com a gran referència.

A mi, que sempre m'agrada anar per lliure, em sembla un dels monuments més imponents de la cultura catalana actual. Una demostració que hi ha múscul. Que hi ha gent que FA coses. I que les fa perquè creu que les ha de fer. Per res més. És una opció vital de molta gent del país i ajuda a explicar que malgrat tres segles llargs de monarques mediocres, dictadors acomplexats i caragirats locals i forans, la cultura catalana es manté dempeus.

La Viquipèdia és una baula més de tot aquest procés. És una de les portes principals per accedir al saber i al coneixement que existeix ara mateix. S'hi aprèn molt, i més si la pots llegir en diversos idiomes per complementar i ampliar la informació. Però com tot a la vida, és millorable i té algunes mancances. Sobretot pel que fa a la presència femenina. Tant si ens referim als voluntaris que hi col·laboren com al contingut que s'hi pot llegir. Segurament una cosa va lligada amb l'altra: si hi haguessin més dones editant articles, hi hauria més articles relacionats amb qüestions femenines.

Només el 12% de les biografies de Viquipèdia són de dones. Conscients d'aquest biaix sistèmic –com diuen ells mateixos–, des de l'Amical Wikimedia han portat a terme diverses iniciatives per posar-hi remei. Per això treballen perquè s'editin biografies de dones de totes les disciplines: història, art, ciències, lletres... Però com gairebé sempre, l'esport no és entre les prioritats. És el mateix que va passar amb la campanya promoguda des de twitter #5dones (per cert, com ha acabat allò? Va ser foc d'encenalls?), com ja vam reivindicar.

L'esport té un gran impacte social i és un dels principals referents entre els més joves. Cal explicar-los que hi hagut i que hi ha dones al món de l'esport i cal fer-ho a través d'un dels mitjans que més consulten: la Viquipèdia. Han de poder trobar referents per no tenir la mateixa sensació de solitud que han tingut moltes dones esportistes, que se sentien una rara avis.

Seria fantàstic promoure una viquimarató dedicada a la dona i l'esport. És a dir una reunió d'un grup de persones que es troben per redactar articles sobre una temàtica concreta. De ben segur seria fàcil reclutar persones i entitats per un projecte d'aquesta mena.

I posats a demanar, seria de vital importància fomentar la traducció dels articles a altres llengües per explicar al món que a Catalunya ja fa moltes dècades que hi ha dones que lluiten per deixar de ser invisibles. Per més que monarques mediocres, dictadors acomplexats i caragirats locals i forans s'hagin entossudit a arraconar-les.

  • Comparteix