Havíeu pensat mai en la possibilitat que us confinessin? És probable que fa uns dies la majoria haguéssim respost que no.

Hem naturalitzat el concepte des que el coronavirus ha anat passant fronteres, arribant a Itàlia per saltar a casa nostra. Al principi, sentir a parlar del confinament a la Xina era una cosa que ens quedava molt lluny, més aviat semblava un argument fantàstic d'una sèrie de Netflix. Carrers buits, cases plenes de gent i hospitals construïts en temps rècord.

Quan va passar a Itàlia, allò tan estrambòtic i llunyà de cop afectava un país veí i construíem la possibilitat que això arribés aquí, tot i que també ens quedava lluny. Però darrerament l'augment de casos i el fet que a diferents zones de l'estat espanyol hagin començat a confinar determinades poblacions i suspendre classes, actes o trobades de diferents tipus, ha fet encendre el senyal d'alarma.

Mesures de distanciament social com la possibilitat de la suspensió de classes a Catalunya, per exemple, és una nebulosa que circula constantment, així com la possibilitat de confinament generalitzat d'algunes zones perquè cada cop hi ha més casos de persones aïllades pel virus. I sembla que les mesures es van extremant cada dia més. Allò que quedava tan lluny fa uns dies, comença a esdevenir una possibilitat. I això pot generar por.

El confinament no és senzill de gestionar psicològicament. Una experiència nova, poc natural i amb una gran acumulació emocional en uns metres de llar.

Per això serà clau la gestió personal, una gestió que alhora tindrà un impacte en la gestió col·lectiva. Estar preparades i acceptar les mesures que se'ns plantegin significa també estar preparat en el terreny emocional. I, per si arriba el moment, serà clau dedicar-hi uns minuts i valorar la millor manera per portar-ho a terme. 

És vital no deixar-nos portar per la por ni generar caos. No alimentar ni promoure els estats de pànic, seguir les recomanacions que arribin només per vies oficials i tenir la capacitat de posar límits a la informació per no saturar-nos. En aquests moments d'incertesa és molt habitual sentir un desig irrefrenable de devorar notícies, però aquests moments tal com s'està veient són molt proclius a generar moltes fake news que enterboleixen encara més la gestió de la situació. Caldrà filtrar i no sobreexposar-nos.

Serà clau relativitzar i temporalitzar les coses. Una actitud positiva i de comprensió davant el confinament serà indispensable per no alimentar l'angoixa o altres pensaments negatius que poden dificultar el pas del temps d'aquests dies. Portar-ho de forma sensata amb certa planificació i organització prèvia ens donarà sensació de control i seguretat, i això ens ajudarà a gestionar emocionalment la situació. Tenir clar que el confinament comença i acaba, que és finit, ajuda a posar una data per saber que allò acabarà.

Si vius sola pot semblar que la idea que era meravellosa i fins i tot romàntica al principi acabi esdevenint un situació de difícil gestió. Aprofita per a fer coses que mai tens temps i sobretot fes coses que et motivin i t'inspirin, com llegir, veure series, escoltar música, pintar, cuinar...). Fes activitats que et generin benestar i, alhora, intenta combinar-ne vàries. No trenquis excessivament els hàbits o ritmes quotidians i utilitza les xarxes per estar connectada i sentir-te a prop de la gent.

Els temps d'autoreflexió volguts són meravellosos, tot i la duresa que en alguns moments poden comportar, però els períodes de solitud obligada a vegades costen de digerir. Si pots, aprofita per gaudir d'aquest temps i fer feina en tots els sentits. Si comparteixes casa, prepareu-vos també amb activitats per ocupar el temps i buscar intercalar moments de companyonia i de solitud.

Voldria, també, fer uns apunts pels qui tenim mainada. La gestió de 14 dies sense escola pot ser complex i pot esdevenir un esport extrem si li sumes el confinament. Per això, si teniu mainada, ni que siguin uns minuts, pareu a pensar en com podríeu gestionar la situació. Coordineu-vos amb l'escola sobre quin, quan i com donar el missatge respecte el virus, però també sobre el confinament. Estar molt ben informats sense crear alarmes i utilitzar comparacions perquè sigui més comprensible serà clau per a no generar incerteses.

Si arriba el dia que se suspenen les classes o es demana el confinament serà important que intentem promoure algunes rutines. Per exemple, els horaris: en la mesura del possible és positiu que es mantinguin, ja que donen seguretat a la mainada, rebaixant la sensació d'inseguretat i descontrol. Mostrar calma, serenor i aclarir els dubtes que puguin tenir respecte el virus que puguin tenir els nens i nenes. També serà positiu poder parlar amb ells a mesura que passen els dies sobre el fet que es puguin sentir cansats de la situació, enfadats o que tinguin ganes que la situació acabi. Normalitzar les seves reaccions emocionals i posar-hi nom pot ajudar a integrar allò que senten.

Pinteu o feu activitats artístiques, que ajudin a mostrar les emocions que senten. Intenteu combinar activitats compartides que requereixin exigència física per alliberar tensions i mobilitzar el cos, amb activitats més tranquil·les per a compensar. Escollir activitats diàries conjuntament adaptades per a tota la família i edats serà una forma de trobar un cert equilibri entre les necessitats de tothom. Que cada dia una persona esculli l'activitat principal, serà una forma de fer activitats de forma conjunta. Si es pot avançar, també es bo pacar amb l'escola el temari. Amb això també podem potenciar les eines virtuals.

Algunes classes poden ser a distància o fins i tot es poden fer grups virtuals de l'aula per treballar col·lectivament. Així també facilitem el contacte, creem companyonia amb les amistats i fomentem una sortida mental a la situació. L'ús d'aquestes xarxes socials es pot fer un cop hàgim pactat unes normes i horaris, tenint clar l'excepcionalitat del moment. Proposar les normes conjuntament facilita que es compleixin.

Passi el que passi, parlar del tema, relativitzar les tensions i normalitzar la situació promovent un estil d'afrontament positiu, ajudarà a passar els dies. Al final, tot es tenyirà de l'actitud amb la qual visquem l'experiència. Esperem però que tot plegat no ho hàgim de portar a la pràctica.

 

  • Comparteix