Catalunya o l’esquerra: l’error de pactar amb el PSOE

El pacte d’Esquerra amb el PSOE va ser un error. Sobretot per com es va concebre, que és com s’ha explicat. Davant les crítiques rebudes, alguns dirigents d’Esquerra es van defensar dient que CiU ho havia fet tota la vida. Com a argumentari queda curt però, a més, hi ha un matís important que fa que aquesta afirmació no sigui certa. CiU pactava amb l’estat, manés qui manés. ERC pacta amb l’esquerra.

La vinculació ideològica amb qui has de pactar et situa en una posició de gran debilitat i això fa que puguis justificar qualsevol vulneració de l’acord per protegir un bé superior que, en aquest cas, no és la teva nació sinó l’esquerra espanyola. Arribats aquí, no es poden repetir eleccions perquè vindrà la dreta. No es pot exigir segons què perquè hi ha VOX. S’ha d’entendre tot perquè la justícia espanyola està com està. Etc.

Això és el pacte entre les esquerres. El pacte entre països, entre l’Estat espanyol i Catalunya, fins ara sempre s’havia fet amb la voluntat d’arribar a acords, evidentment, però pensant en el “que hay de lo mío”. El País Basc encara negocia així. En aquesta lògica, la d’estat, els paràmetres de l’acord haurien pogut ser diferents i, al meu entendre, més positius. Què penseu fer amb els presos? Què penseu fer amb la repressió? Què penseu fer amb els drets i les llibertats? Si tant s’hi jugaven amb unes noves eleccions eren preguntes que no s’haurien pogut despatxar amb un “res” com a resposta, tal com sí que estan fent ara.

Atrapats en aquest marc mental de creure que pots ometre que hi ha presos i repressió per negociar amb l’esquerra -insisteixo: no amb l’estat, amb l’esquerra- una taula de diàleg, també et porta a creure que pots ometre que s’acaben de carregar l’acta de diputat del president del teu país perquè el que cal és aprovar uns pressupostos. I així és com en dos anys hem passat de voler la independència, a demanar democràcia, després a aturar el feixisme i, finalment, a aprovar uns pressupostos. Que com tothom sap és just el motiu pel qual ens vam posar en tot aquest procés.

Després de més de 40 anys de la recuperació de la democràcia podem afirmar sense pal·liatius que l’estat espanyol no ha depurat les rèmores del franquisme. Els drets bàsics estan amenaçats, hi ha presos polítics, la democràcia està judicialitzada, alguns tribunals imparteixen venjança i no justícia, la corona és corrupte i hereva del franquisme, les forces de l’ordre afins al règim i els partits, tots, per activa o per passiva son partidaris del “a por ellos”. Això és l’estat espanyol. Governi la dreta o governi l’esquerra. I per això volem la independència.

Volem un procés pacific, dialogat i pactat. D’estat a estat. Fer veure que aquest estat té una versió bona, les esquerres i una de dolenta, les dretes, és mentir. aquest discurs, lluny de combatre el feixisme el blanqueja. Pedro Sánchez en campanya, fa 4 dies, no sortia ni un mil·límetre de les receptes que VOX, Ciudadanos i PP proposaven per a Catalunya. De fet, Pedro Sánchez és un dels artífex del 155 i qui no va voler posar-se al telèfon, durant mesos, quan el trucava el President de Catalunya.

Només hi ha una Espanya i hi hem de parlar i pactar, però de país a país. És un error voler fer creure que n’hi ha una de bona i una de dolenta i pactar-hi de partit a partit. No és el mateix Catalunya que l’esquerra. I hi ha moments que s’ha de tenir clar el que defenses si Catalunya o l’esquerra.

  • Comparteix