Endome què? Endometriosi

Vaig sentir aquesta paraula per primera vegada quan tenia 33 anys. Me la va dir qui aleshores era el meu ginecòleg: “tens un quist de 6 cm a l’ovari dret i hauríem d’operar”. Ho va dir amb la tranquil·litat de qui creu que té al davant algú que sap de què li parlen però jo no havia sentit aquella paraula en la meva vida. Fins aquell dia, les meves visites al metge havien estat revisions rutinàries que acompanyada de la meva mare primer i sola quan ja em sentia prou gran per fer-ho no havien aconseguit donar explicació al fet que cada vegada que em venia la regla em quedés plegada de dolor al llit i no revifés fins passada una bona estona d’haver ingerit importants dosis d’antiinflamatoris. Ho havia normalitzat d’aquesta manera. La regla feia molt mal i tocava fotre’s els dies que la tenia. “No et queixis tant dona!”.

L’endometriosi és una malaltia crònica benigna. L’endometri, que és el teixit que cobreix l’úter, creix i s’implanta fora d’aquest afectant diversos teixits i òrgans del cos. Provoca dolor intens -moltes vegades incapacitant-, dificulta les relacions sexuals i en molts casos produeix infertilitat. No se sap què la provoca. A Catalunya la pateixen 1 de cada 10 dones, però moltes no ho saben perquè sovint el diagnòstic arriba entre 8 i 10 anys després d’haver patit els primers símptomes. Moltes viuen un autèntic calvari que han hagut de compatibilitzar amb baixes laborals, la incredulitat de molts companys de feina i el desconeixement de la professió mèdica per la manca d’investigacions al respecte.

He tingut la sort de patir una endometriosi poc severa i poc dolorosa, que ha anat de baixa a mesura que he fet anys i que no ha impedit que pogués ser mare però durant aquests temps he conegut testimonis de dones afectades que son realment colpidors. Dones que han arribat a passar fins a 20 vegades per un quiròfan perquè l’endometriosi té la capacitat de reproduir-se amb facilitat mentre la dona té la regla. Quan està embarassada o arriba la menopausa s’atura i ens molts casos desapareix. Per això moltes dones son tractades durant llargs períodes amb anticonceptius que bloquegen la funció dels ovaris i eviten que l’endometriosi continuï. He conegut dones valentes que han vist com aquesta malaltia ho envaïa tot: intestins, úter, ovaris, estómac i pulmons i moltes d’elles, des de ben adolescents. Proveu a teclejar la paraula a Google i coneixereu un munt d’històries impactants.

L’endometriosi afecta un 10% de les dones però encara avui és una malaltia silenciada. Vivim en una societat masculinitzada que també domina l’univers de la salut i si només afecta les dones vol dir que només afecta la meitat de la població. Per tant, no interessa. Aprofitant l’èxit aclaparador que un any més ha tingut La Marató de TV3 l’escriptora i actriu Estel Solè ha posat en marxa una campanya a través de Twitter per demanar una Marató dedicada a l’Endometriosi que ha fet sortir a la llum centenars de dones que reclamen que se les escolti. Que volen respostes i investigació.

El pitjor de tot no és que no se’n parli prou. El pitjor de tot és que no se’n parla i això no pot continuar passant. #VolemMaratóTV3Endometriosi

  • Comparteix