Bikram, el depredador sexual

Vaig practicar ioga per primera vegada a la meva vida en una sala a 40 graus de temperatura i molta pudor de suat. Mai abans havia fet ioga. Però una cerca a internet i les ganes de voler connectar amb aquesta disciplina que tanta gent m'havia dit que els havia canviat la vida em va portar fins a l'única escola de Bikram que hi havia aleshores a Barcelona. Un lloc on les classes es feien dins del més semblant a un forn amb l'afegit d'un grau d'humitat que fregava el 50 per cent. Una sauna convertida en classe de ioga on durant 90 minuts els alumnes posaven al límit la flexibilitat del seu cos a partir d'una sèrie de 26 postures. Si havia d'iniciar-me en això, perquè no provar-ho mentre suava la gota gorda?

Això és el Bikram ioga, una pràctica de la qual mai abans n'havia sentit a parlar i que ocuparia un lloc important durant un període determinat de la meva vida. Confesso que després de la meva primera classe vaig sortir d'allà conscient que no hi tornaria mai més i que allò que acabava de practicar no podia ser bo de cap de les maneres. Però alguna cosa estranya em va passar l'endemà que va fer que volgués tornar a provar-ho i ja no me'n pogués desenganxar durant molt de temps. Em va passar a mi i passa a tothom que ho practica. Rebuig d'entrada i una addicció posterior que va en augment a mesura que comproves que la teva elasticitat arriba on mai abans havies pogut imaginar.

Però qui s'amaga darrere d'aquest invent anomenat hot ioga que té milions de seguidors arreu del món i que han provat des d'estrelles del rock i el cine fins a presidents dels Estats Units? Doncs un excèntric multimilionari originari de Calcuta, de nom Bikram Chouhury, que ha resultat ser un violador. Però d'això fins avui, no se n'havia parlat prou. Netflix acaba d'estrenar un documental 'Bikram: Yogui, guru, depredador' dirigit per l'australiana Eva Orner i que us recomano que no us perdeu. A banda d'explicar com va crear el seu imperi a Beverly Hills i endinsar-nos a les seves classes multitudinàries que dirigia des d'un altar vestit només amb uns calçotets i un Rolex d'or al canell, el documental ens descobreix el costat més fosc d'aquest individu venerat per a molts que va resultar ser un depredador sexual que exigia a les seves alumnes que el masturbessin i a algunes de les quals va violar.

Bikram Choudhury es vanta de dir coses com "Si vull tenir sexe amb dones no em cal atacar-les perquè hi ha una cua de milions d'elles al món que s'hi ofereixen voluntàries". El súmmum de l'ego i de l'estar encantat d'haver-se conegut. Un imbècil a qui no tremola el pols quan afirma en seu judicial que hi ha quatre coses que no li agraden: "el fred, el menjar fred, els cors freds i els conys freds". Escoltar els testimonis de les seves víctimes, dones intel·ligents que havien pagat fins a 10.000 euros per assistir a alguna de les seves masterclass per fer-se professor, posa els pèls de punta i et deixa en estat de xoc. Com pot ser? Perquè havia callat tothom fins avui?

L'home pintoresc de look hortera i tracte vexatori viu actualment fugit a Mèxic, en recerca i captura, on intenta reconstruir de nou el seu imperi, qui sap si amb les mateixes tècniques amb que va conquerir els Estats Units i per extensió el món. Conèixer la seva història m'ha provocat una mena de col·lapse. Un dubte existencial. Tornaré a practicar aquesta disciplina que deixo i recupero en funció de l'època de l'any sabent tot el que sé ara? Proveu-ho i em dieu. I si no, passeu-vos abans per Netflix i feu una ullada.

  • Comparteix