Anatomia d'una manipulació: Ferreras i el Tsunami minut a minut.

El passat dilluns a la tertúlia del programa de TV3 Tot Es Mou, on participo habitualment, es parlava de la manipulació dels mitjans de comunicació. En un moment donat vaig posar sobre la taula una cosa que va ser molt comentada la setmana passada:

Ja està bé -vaig dir. Ferreras dient que el Tsunami Democràtic havia convocat no sé què a SEAT. Sabien que era mentida.

A la taula hi havia Carles Quílez, un altre tertulià habitual del programa, i les meves paraules sobre l'acció de Ferreras, amb qui ell també col·labora habitualment, no li van sentar bé. I em va preguntar:

Com ets tan cruel? Al cap de 50 minuts, quan es va verificar, van sortir ell i la redactora a desmentir-ho i a demanar disculpes. Estàs imputant que ho van fer a posta... No tens perdó tu, ets un manipulador total i absolut... Al cap de 50 minuts va demanar disculpes emfàticament... Emfàticament. Ets un manipulador, tio... estic fart...

Aquestes coses solen passar a les tertúlies. Hi ha enganxades, exabruptes, i molt sovint les coses queden a l'aire sense temps per aprofundir. Però aquesta vegada, mentre tornava a casa, amb mal cosa, no em podia treure del cap la disputa amb en Carles Quílez. Així doncs, el dimarts al matí, vaig prendre una decisió difícil: mirar les 2 hores, 53 minuts i 56 segons que va durar el "Al rojo vivo" del 19 de novembre, on Ferreras va publica el fake sobre el Tsunami Democràtic. A continuació faig un repàs, minut a minut, del cas que va provocar la discussió. Potser és massa llarg però encara que sigui per solidaritat amb un que s'ha empassat 3 hores d'aquest programa, llegiu fins al final.

11:00:00. Aquesta és l'hora d'inici del programa. Aquell dimarts era un dia gran, ja que a les 12 es coneixeria la sentència pel cas dels EREs. També és veritat que aquell mateix matí es coneixerien les conclusions de l'informe d'Amnistia Internacional sobre el judici del "procés" però això no tenia tanta importància al programa d'Antonio Garcia Ferreras. (Sobre això últim, un dels tertulians es va limitar a dir: "ahora sale Amnistia Internacional, ese engendro, porque es un engendro, enmendándole la plana al Tribunal Supremo español").

11:22:44. Connexió en directe des de Barcelona per recollir les declaracions de la ministra d'Economia i Hisenda Nadia Calviño, que la nit abans havia asistit a un esdeveniment organitzat per Foment del Treball. Un esdeveniment al qual, recordem, Quim Torra no va assistir per "motius de protocol", encara que a ningú se li escapa que un no deu estar de gaire bon humor després d'haver-se passat tot el dia a la banqueta dels acusats interrogat per Vox entre d'altres, com era el cas de Torra. "Plantón" que Ferreras va remarcar, aquí si, amb èmfasi.

11:26:31. Primer avís. En una breu interrupció de la connexió Ferreras diu: "Recordemos que ayer el president de la SEAT dijo 'Como esto siga así cuidado y como afecte a la producción, nos podemos ir".

12:44:23. "Tenemos novedades" anuncia Ferreras i dóna pas a la periodista Bea Zamorano, qui ens informa que els CDR han fet un comunicat on diuen que "van a seguir actuando y que no quieren normalidad".

12:45:23. Després d'aquesta notícia sobre els CDR s'obre una finestreta on es pot veure al periodista d'El País, Óscar López Fonseca, que explica durant més de 5 minuts (12:50:30) que "Interior pospone el regreso de polícias" de l'Operació Ícaro a Catalunya, l'operació per respondre a la "postsentència".

12:50:30. S'obre el torn de paraules a la taula de tertulians i tots coincideixen en repetir això de "las calles incendiadas de Barcelona", "Barcelona ardiendo durante 15 días". A partir d'aquí, discuteixen si les mesures policials adoptades pel govern del PSOE eren suficients o no o si eren millors les de l'1-O, quan Interior estava en mans del PP, amb el ministre Zoido.

12:51:42. Aquest és el segon exacte on el tertulià Santiago Martínez Vares -antic cap de comunicació del ministre del PP, Juan Ignació Zoido- torna a posar SEAT sobre la taula. En aquell moment hi ha una competència per veure qui ha estat més fluix reprimint: Rajoy o Sánchez. Diu Martínez Vares: "[el 1-O] Se votó, pero no hemos visto imágenes como estas en ningún caso, no hemos visto Barcelona ardiendo quince dias"... En aquest moment un altre tertulià, Pablo Ordaz diu: "Las imágenes fueron las del 1 de octubre". Martínez Vares respón: "pregúntaselo a la SEAT. El 1 de octubre la SEAT no se planteó irse. Hoy se está planteando". Pam.

12:52:16. Ferreras recull el guant: "Ahora que has dicho SEAT tengo que contar algo". Però els tertulians no fan cas i la tertúlia segueix uns minuts més amb expressions com "se está utilizando a la población como escudos", "los CDR están dónde Torra quiere", "Las calles de Catalunya ardiendo".

12:53:13. Ara si, Ferreras entra al tema: "Has dicho la palabra SEAT... Ayer Luca de Meo, el presidente de SEAT dijo: "Oye, si esto sigue así, si nos paran la producción, a lo mejor nos planteamos irnos... y hoy hay reacción de Tsunami Democràtic" i passa la paraula a Zamorano, que està a la redacció.

12:53:27: La periodista explica: "Si, y proponen bloquear precisamente SEAT en un llamamiento" (en aquest moment és quan apareix al costat dret de la pantalla el cartell fals) para este viernes 22 a les 12 de la mañana, corte masivo de la A2 y, además, en ese mensaje insisten: "Fuera SEAT, fàbrica fascista".

VAR: Ferreras diu "hay reacción del Tsunami Democràtic". No diu d'on surt la "reacció", ni per quin canal s'ha comunicat. S'entén que això ens ho explicarà la redactora a la qual li passa la palabra, però en comptes d'això la resposta és "Si, proponen bloquear..." però , un altre cop, tampoc s'ens diu d'on surt ni la informació ni el cartell. L'han trobat per Twitter? Engantxat a una paret de la Zona Franca? En un compte de Telegram? Ni Ferreras ni Zamorano ens donen cap informació.

12:53:52. Just després d'haver publicat el cartell, la connexió torna a la taula i Ferreras dona pas a un altre tertulià, "Chani" Pérez Henares, presidente de l'Asociación Escritores con la Historia. El mateix que havia dit que Aministia Internacional era un "engendro". Us deixo un extracte: "A ver si nos enteramos, los separatistas son los ricos de Catalunya, La extrema derecha de Catalunya son los separatistas. Es que ese nazismo que insulta sistematicamente a los trabajadores catalanes, a la gente que utiliza la lengua común de todos los españoles, la gente que reprime de manera brutal las libertades individuales. Yo digo aquí que los nacionalistas son el fascismo actual".

12:56:07. En aquest punt, 2 minuts i 15 segons després d'haver començat, acaba la disertació de "Chani", amb gestos d'aprovació de Martínez Vares i cap interrupció de Ferreras ni dels altres tertulians. Durant aquesta estona, a la part de sota de la pantalla, fons negre, lletras vermelles, es llegia el següent títol: "Tsunami Democràtic: FUERA LA SEAT". El subtítol: "Tsunami Democràtic llama "fabrica fascista" a la Seat y llama a cortar la A2 este viernes".

14:18:26. Falten 44 segons per acabar el programa i Ferreras dice: "Y un dato más: era un fake lo de Tsunami Democràtic pidiendo, digamos, movilización en torno a la factoria Martorell de SEAT, Bea Zamorano". I la periodista respon des de redacció: "Si, ese cartel que hemos enseñado durante el programa donde decian 'fuera la SEAT, fábrica fascista y llamaban a bloquearlo, es fake, es un bulo, no hay pruebas de que este cartell, bueno, pues sea oficial, ni en sus redes sociales, ni en sus canales donde suelen colgar estas convocatorias, así que rectificamos". 

14:18:49. En total, vint-i-tres segons de rectificació.

Algunes reflexions:

El company tertulià Carles Quílez va dir que Ferreras "va rectificar al cap de 50 minuts". No és cert. Van passar 85 minuts i 10 segons, per ser exactes.

Pel que fa a l'èmfasi de la rectificació: La periodista des de la redacció dedica 16 segons a rectificar. Ferreras dedica exactament 7 segons.

Són emfàtics o no els 7 segons de Ferreras? Si els comparem amb els 30 segons de "notícia" i els 2 minuts i 15 segons que va deixar per a que el seu tertulià "Chani" s'esplaiés a propòsit de la notícia fake, amb un rètol a sota dient "Tsunami Democràtic: fora la SEAT" sembla un tant insuficient. El fake és 7,17 vegades més llarg que la rectificació. Per cada segon de rectificació, 7,17 segons de mentida.

Algunes preguntes:

A les 11:26:31 Ferreras diu: "Recordemos que ayer el president de la SEAT dijo 'Como esto siga así cuidado y como afecte a la producción, nos podemos ir". Això ho diu 1 hora i 27 segons abans de que es publiqués el cartell fake. Pregunta: En quin moment la redacció informa a Ferreras de l'existència del cartell inexistent? Ja ho sabia a les 11:26 quan va recordar l'amenaça de marxar de la SEAT? Ho sabia quan el tertulià Martínez Vares ho repeteix? Ferreras hauria de dir el moment exacte en que li comuniquen l'existència del cartell.

Quines mesures es van prendre abans de donar el cartell per bo?

Es van mirar les xarxes del Tsunami Democràtic abans de publicar el cartell?

Si es van mirar (i allà no es va trobar res perquè el Tsunami no les va publicar) perquè es va publicar igualment el cartell?

Si no van mirar les xarxes (això seria bastant més que un error) per quin canal va arribar el cartell?

Qui va prendre la decisió de donar la "notícia" malgrat que el cartell no estava a cap de les xarxes del Tsunami Democràtic?

El tertulià Martínez Vares, quan fa la seva intervenció mencionant la SEAT ja sap allò del cartell fake que es publicarà?

El tertulià "Chani" Pérez a qui Ferreras dona la paraula just després de la notícia, tenia coneixement previ que es publicaria aquesta notícia que va resultar ser fake?
Per quin canal arriba la informació que permet a La Sexta saber que el cartell era fals?

La "rectificació" es produeix, com hem vist, 40 segons abans d'acabar el programa. Es va deixar per l'últim. Pregunta: en quin moment exacte es van adonar que la informació era falsa? Dit d'una altra manera: quant temps va passar d'ençà que es va saber que la notícia era falsa fins que es va dir en antena? La Sexta ha d'explicar quan va trigar a saber que havia publicat una informació falsa. Ferreras diu que era un fake allò de Tsunami Democràtic. Si no diuen quin va ser l'origen del fake, ells no només són difusors del fake. Són productors.

Tothom es pot equivocar i jo el primer. Però si, tal com diu Ferreras, la SEAT és tan important (té raó), i que dóna feina a 7.000 persones, i que és el 4% del PIB català, em pregunto: com és que un canal de televisió amb desenes de periodistes contractats, amb una audiència milionària i amb un impacte comunicatiu enorme, publica una informació sense cap mena de mesura de comprovació i que pot tenir un impacte negatiu enorme en la vida dels catalans? Si la SEAT és tan important, com és que una informació que pot aturar la planta més gran de producció industrial de Catalunya, es publica sense contrastar? Si és tan important la SEAT, com és que Ferreras només dedica 7 segons i la redactora 16 per desmentir la mentida? Tothom es pot equivocar, però a qualsevol feina, quan succeeix un error greu, s'han de donar explicacions. Excepte que sigui el rei, que dient "no volverá a ocurrir", ja en té prou.

I parlant de Borbons. Si heu arribat fins aquí, gràcies. I potser us pregunteu: quin sentit té anar tant al detall d'aquesta història? Quin sentit té comptar els minuts i els segons de tot el que va passar aquell matí. Al final, no és més que un de tants fakes que corren. Potser si que és exagerat. O potser no. En primer lloc no em sembla exagerat tenint en compte que la Guàrdia Civil ha assenyalat com "terrorista" al Tsunami. El tema mereix la màxima exigència, entre altres coses perquè ja sabem com funciona la corretja de transmissió entre el que diuen els mitjans i les accions posteriors de la policia i la repressió judicial. Si no, que li preguntin als Jordis. En segon lloc: recordeu el reportatge "Així va fer l'Estat la guerra econòmica contra Catalunya" que va publicar el Diari Ara? Que ens fa pensar que aquesta "guerra" no continua? Si llavors va participar el mateix Felip de Borbó qui ens diu que La Sexta, els tertulians que van treballar pel ministre Zoido -llavors al poder- i tot l'entramat mediàtic estretament vinculat amb la banca, no continuen amb aquesta "guerra"? Jo crec que no podem deixar passar aquestes manipulacions com si res. Mentir a milions de persones no pot sortir gratis. Per això, enviaré per correu certificat les preguntes formulades en aquest article a La Sexta exigint respostes. Us mantindré informats.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina, així com per mostrar-vos publicitat relacionada amb les vostres preferències mitjançant l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepteu el seu ús. Podeu canviar-ne la configuració o obtenir més informació accedint a l'avís legal del peu del web.

Més informació

Acceptar cookies

POLÍTICA D'ÚS DE LES COOKIES.

¿Què són les cookies?

Una cookie és un fitxer que es descarrega al vostre ordinador a l'accedir a  pàgines web determinades. Les cookies permeten a una pàgina web, entre d'altres coses, emmagatzemar i recuperar informació sobre els hàbits de navegació d'un usuari o del seu equip i, segons quina informació continguin i de quina manera s'empri, poden servir per  reconèixer l'usuari i facilitar-li la navegació i l'ús que en faci de la pàgina web.

¿Quins tipus de cookies fa servir aquesta pàgina web?

• Cookies d'anàlisi: Són les que, ja siguin  tractades per nosaltres o bé per un tercer, ens permeten quantificar el nombre d'usuaris que hi accedeixen,  per tal d'efectuar la mesura i l'anàlisi estadística del ús que en fan els usuaris en general dels servies ofertats a la pàgina web. Amb aquest objectiu,  analitzem la vostra navegació per la nostra pàgina, amb finalitat de millorar-ne el servei i el ventall d'ofertes que li oferim.

• Cookies de personalització: Són les que permeten a l'usuari accedir al servei amb algunes característiques de caràcter general predefinides, en funció d'uns criteris establerts al terminal de l'usuari. A tall d'exemple podem esmentar l'idioma, el tipus de navegador a través del qual s'accedeix al servei i la configuració regional del punt d'accés al servei, etc.


• Cookies publicitàries: Son les que, ja sigui tractades per nosaltres o per un tercer, ens permeten gestionar de la forma més eficient possible l'oferta dels espais publicitaris que hi ha a la página web, tot adequant-ne el contingut de l'anunci al contingut del servei  sol·licitat o a l'ús que en faci l'usuari de la nostra pàgina web. Per axiò, analitzem els vostres hàbits de navegació a Internet i podem mostrar-vos publicitat relacionada amb el vostre perfil de navegació.


Podeu permetre, bloquejar o eliminar les cookies instal·lades al vostre equip mitjançant la configuració de les opcions del navegador que empreu al vostre ordinador.