Víctimes de prop

No conec cap dona que hagi estat víctima de violència masclista. No hi ha cap dona maltractada ni cap dona violada a la família, ni entre les amigues, companyes de feina i conegudes. La violència masclista ha quedat sempre lluny del meu cercle personal. El testimoni que algunes víctimes han tingut la valentia de compartir amb tothom a través d'entrevistes i reportatges als mitjans durant aquests dies m'ha fet pensar en el concepte de víctima. Si alguna cosa demostren els experts és que la xifra de dones assassinades, per molt colpidora que sigui, és només la punta de l'iceberg d'un fenomen de dimensions gegantines. La violència masclista adopta diferents formes, es camufla bé. Identificar-la és tot un repte fins i tot per a les dones que la pateixen. Després encara han de tenir el valor de denunciar-la i de fugir-ne. Identificar que allò que et passa és violència, explicar-ho, demanar ajuda, denunciar-ho, començar de nou. Pel camí, tot d'obstacles: la seducció del maltractador, l'amenaça, la por, que no et creguin, que posin en dubte el que expliques, la burocràcia, la motxilla plena, les cicatrius.

No hi ha cap dona maltractada ni cap dona a qui hagin violat a la família, ni entre les amigues, companyes de feina i conegudes. Però a una amiga el marit li va regalar una crema reafirmant del pit quan tenia 25 anys perquè considerava que ja no els tenia tan ferms. A una altra, el marit li va retreure que s'arreglés per al primer sopar de feina al que anava després de cinc anys. Una amiga ha bloquejat el seu ex al whatsapp perquè els nervis la devoraven cada cop que rebia un missatge d'ell. A una, una vegada el nòvio que tenia li va dir per telèfon que li arrencaria la pell a tires si no li trucava mentre era de festa amb les amigues sense ell, que estava de festa amb els amics bevent i esnifant. Una altra demana que l'acompanyem quan sap que ha de coincidir amb el seu ex perquè no s'hi vol trobar a soles. A una, un company de l'institut va aprofitar que anava beguda per tancar-la al cotxe, grapejar-la i petonejar-la per tot arreu fins que ella va aconseguir obrir la porta. Mai li va demanar perdó, li agradava molt, havien begut. A una, la seva parella la va geolocalitzar sense que ella ho sabés per controlar per quin camí tornava a casa després de sopar amb les amigues. A una altra, el marit li dèia que era una inútil, una histèrica i una boja. Totes elles han acabat explicant-ho. Algunes ho van fer en el mateix moment, d'altres han trigat anys a obrir-se i confessar aquella experiència. Per a totes aquestes situacions han estat traumàtiques. Ara que n'hem parlat, ho hem plorat i fins i tot ens n'hem rigut, no ens sentim tan malament. Algunes també s'han deixat de sentir culpables. Ells hauran fet el mateix? Hauran repassat internament aquells insults, aquelles maniobres de control, la humiliació, la cara de por que van provocar? N'han parlat amb els amics o amb algú?

La lluita contra la violència masclista comença per les víctimes, però continua pels agressors. L'home que ha controlat, amenaçat, assetjat o ridiculitzat una dona ha actuat amb violència masclista. No sortirà a les estadístiques, però formarà part del problema.

  • Comparteix