La no-normalitat de Sánchez Llibre

Heu fet enfadar Josep Sánchez Llibre. Fins ara el president de Foment ha estat força prudent, però arriba un punt en què s'han de poder posar els punts sobre les is. Una cosa és que us manifesteu, i l'altra que us manifesteu per forçar de veritat un canvi. Sou uns depravats i algú us ha de posar a lloc.

“El dret a manifestar-se, que defenso, no empara provocar barbàrie”, va tornar a dir l'altre dia. Ell no està en contra dels drets fonamentals, ja ho veieu. Defensa amb convicció el dret de manifestació, és clar que sí; el que no pot tolerar és el dret de manifestació útil. Això sí que no. Surt al carrer, si vols. Posa't la banereta, fes una performance i omple les papereres. Però no ho facis amb prou contundència per fer trontollar mínimament la meva posició de poder i de privilegi.

La segona gran acció de Tsunami va ser la que va provocar-li aquest estat d'excitació. A la Jonquera va tornar a veure en perill totes les estabilitats, les seves i les del seu món. I, des de llavors, preveient la cronificació de les protestes, va decidir aparèixer a totes hores per recordar-nos que la nostra llibertat s'acaba allà on comença la seva. En altres paraules, que la nostra llibertat s'acaba.

Perquè a Sánchez Llibre i a tot aquest fals ordre els agraden les mobilitzacions que no molesten, les que no fan patir l'statu quo, les que no modifiquen la seva quotidianitat. Els agraden tant, que durant tots aquests anys han quedat obnuvilats veient-les i no han mogut ni un dit per evitar que arribin les altres, les que esclaten després d'una sentència desorbitada, d'una repressió sense límits, les mobilitzacions que de veritat volen obligar Espanya a asseure's i a parlar. Les contundents. Les que volen canviar l'estat de les coses des de la desobediència civil.

Sánchez Llibre i els seus no han fet res per impedir aquestes últimes. I ara es troben posant el crit al cel perquè la gent, farta, impotent, comença a tallar carreteres perquè ja no sap què més fer per ser escoltada. Es posen nerviosos quan la no-normalitat també els atrapa a ells. Tot, perquè l'Estat no vol cap mena de diàleg amb l'independentisme. Tot, perquè grans poders econòmics com Foment no han fet res per forçar aquest diàleg durant tots aquests anys. Tot, perquè la tensió ja anava bé mentre no els afectés a ells. Tot, per irresponsabilitat i cinisme.

Ara tenen la barra de posar-se davant les càmeres a pontificar. I tenen la barra de fer-ho, un cop més i com sempre, acusant únicament a la part que està movent cel i terra per obtenir un diàleg real. Doncs que vagin fent. La gent continuarà reclamant solucions, amb o sense ells. I com més tard s'afegeixin a aquest clam, més tard tornarà la normalitat. La nostra i la seva.

  

Foto: Pau Venteo

  • Comparteix