Una barricada contra la caca mediàtica

Quantes vegades no ens indignem escoltant les mentides de certs mitjans? Que si tal presentadora ha dit això, que si aquell altre tertulià ha dit això altra, que si la portada de tal diari és una vergonya. Jo molt sovint em queixo a Twitter per aquestes manipulacions i comparteixo alguna portada indecent, algun fragment televisiu repulsiu o un titular mentider. Molt sovint també apareix gent que em diu que "cal deixar-ho estar", que "no cal compartir aquestes porqueries" i que el que cal fer és "no mirar-les i llestos". És una postura que entenc, però que no puc compartir. I explico per què.

En primer lloc, una mentida en un mitjà de comunicació ens impacta a tots. Consumim el mitjà o no. Perquè la mentida sempre fa el món pitjor. Podem dessintonitzar tal o qual canal, però el canal seguirà emetent i milions de persones seguiran accedint a la realitat del món amb el filtre d'aquelles mentides. No haurem de passar la mala estona de veure la mentida però a la feina, al carrer o amb els amics, estarem compartint la vida amb persones que si han vist aquell programa, llegida aquella portada o escoltat aquell tertulià. Podem ignorar un mitjà però no podrem escapar a la realitat que aquell mitjà crea. Pensar que les mentides que explica un mitjà de comunicació que no consumim no ens afecta, és com pensar que l'aire que es contamina a París no ens arribarà o com si les aigües radioactives de Fukushima no anessin amb nosaltres. Potser podem viure tranquils pensant que el chapapote galego no ens taca... però tard o d'hora ens despertarem ben untats.

No li recomanaria a ningú que veiés segons quins programes ni que comprés tal o qual diari. No li vull mal a ningú. Però el que si hem de fer, és estar atents i vigilants al que passa a les antenes i les rotatives que fabriquen brutícia informativa. Perquè el que pugui dir tal o qual presentador no és anecdòtic. Hi ha una relació estreta entre la mentida publicada a escala industrial i realitat molt punyents que no podem solucionar canviant de canal.

Els pals de l'1-O, la presó dels Jordis, la presó i l'exili de la resta, el judici farsa (els judicis farses), el segle de presó, els pals a l'aeroport, la presó pels CDR, les acusacions de terrorisme, les amenaces de la patronal, els ulls, testicles, dignitat i dies de llibertat que es perden no es produirien sense les mentides que surten a raig de segons quines redaccions (per no dir-los "cort de porcs" i insultar els pobres porcs). Van ser aquests mitjans de comunicació els que van pintar Jordi Cuixart com un terrorista que destrossava cotxes de la Guàrdia Civil. Van ser certs programes de televisió que van retransmetre en directe la detenció de Tamara amb una música de fons pròpia d'una pel·lícula de guerra. Van ser certs diaris els que van publicar en portada la cara dels profes de l'IES Palau i van ser certs mitjans els que fan negoci filtrant la informació judicial que els interessa. Sense tota aquesta maquinària seria impossible que l'Estat responsable de tot això pogués justificar davant milions de persones el que està fent.

No vull treure-li responsabilitat individual a ningú. No vull dir que tots els que pensen que tot això és correcte són pobres víctimes d'un sistema mediàtic pervers. Cada un amb la seva responsabilitat. Però feu la prova: mireu durant una setmana segons quins canals, escolteu segons quines tertúlies i llegiu segons quins periòdics. I feu-ho a 300, 600 o 1000 quilòmetres de distància, sense poder parlar amb ningú que visqui aquí i sense poder mirar ni tan sols el Polònia. Aquest exercici ens ajudaria a entendre moltes coses. No a justificar-les, però si a entendre-les. O si no, fem-nos la pregunta: no vau dubtar, encara que sigui per un minut, que els CDR detinguts no eren uns perillosos terroristes? Avui sabem que els tenen a la presó perquè sí. Ho diu l'Audiència Nacional. No patiu: els que van retransmetre les filtracions al segon ben poc diran ara. És així com el que és un escàndol que faria caure responsables polítics, policials i judicials, no tindrà aquest efecte. Entre altres coses perquè de l'escàndol s'assabentaran ben pocs. Ningú assumirà responsabilitats i podrà passar el mateix les vegades que faci falta. Podem apagar les teles i tancar els diaris que no ens agradin però les seves mentides seguiran arruïnant la vida de moltíssima gent.

Acabo amb una recomanació: si de veritat teniu l'estómac massa sensible per suportar segons quina claveguera mediàtica, tinc bones notícies. Hi ha un grup de gent que es dedica a bussejar per les aigües infectes del panorama mediàtic per nosaltres: la gent de Media.cat, un veritable exèrcit de les penombres, uns autèntics guardians de la nit mediàtica, uns enviats especials al cor de les tenebres periodístiques, que vigilen dia rere dia l'estat de l'ecosistema de la mentida. Llegeixen els editorials més nauseabunds, es fixen en els titulars més infames i persegueixen les pràctiques més perilloses publicades arreu. Jo de tant en tant m'hi passo pel seu web i llegeixo els seus informes de guerra. M'indignen però m'estalvien temps i em fan sentir l'alleujament que algú vigila més enllà del mur de porqueria mediàtica que amenaça d'enfonsar-nos. Penso en ells com una barricada en mig d'una autopista per on vol circular la caca més pudent de totes. Una barricada que, com totes, ens adverteix que res és normal i que la circulació lliure de segons què és el pitjor per una societat lliure. Acostumeu-vos a visitar Media.cat. Ens hi va molt.

  • Comparteix