I tu, com estàs?

Vull començar l'article fent-vos una pregunta que pretén robar-vos uns instants per que els dediqueu a saber... Com esteu? Una breu pausa per a ser conscients de l'impacte emocional que ha tingut en vosaltres els darrers dies.

Cansament o millor dit, esgotament, tensió acumulada, pinçaments, insomni, dificultats per menjar, imatges que es repeteixen i no ens les podem treure del cap, tensió, nervis o fins i tot una necessitat incontrolable d'estar hiperconnectades tot i sentir un intens embotiment informatiu... són tan sols algunes de les conseqüències que moltes persones verbalitzen darrerament i que ens indiquen que la crisi que es viu i es respira als carrers arran de la sagnant sentència del Procés, també es manifesta en els nostres cossos i la nostra ment, afectant el nostre benestar personal.

Davant la injustícia viscuda s'han generat sentiments de frustració, ràbia o impotència que s'han intentat canalitzar a través de diferents manifestacions i concentracions que han convertit els carrers en una escenografia intermitent on s'han alternat sentiments diversos d'alt voltatge emocional. Com si els carrers del nostre país bateguessin amb vida pròpia, han estat escenari de marees massives de persones compromeses amb la noviolència, però alhora també amb l'arribada de la nit, els mateixos carrers han esdevingut una espècie de trinxera inesperada.

Molta teca i molt intensa tant a nivell personal com social, per a ser digerida en molt poc temps. I és que la gestió emocional vinculada amb la noviolència, implica una sèrie d'habilitats i recursos que ens ajudin a integrar allò que estem vivint.

En aquest sentit i davant un trajecte que apunta a ser de llarg recorregut, cal estar emetent a com estem i ens sentim a través d'un bon nivell d'autoconeixement. Això ens permetrà identificar senyals de malestar i posar límits, donant-nos espai i temps si cal fent un pas enrere temporalment, evitant portar-nos al límit. Gestionar els senyals de malestar serà clau per a poder remar en la direcció del benestar, identificant i potenciant espais de cura que tinguin com a objectiu contrarestar aquest desgast.

No neguem les emocions que són considerades com a negatives (la ràbia, la frustració, la ira...) i tampoc amaguem la por o els dubtes. Identifiquem-les i mirem de transformar-les. Mostrar les nostres vulnerabilitats ens reforça i empodera, perquè ens ajuda a ancorar més el nostre posicionament.

En aquest sentit teixim xarxes, com a element indispensable de la noviolència. Escoltem i promovem que ens escoltin com a forma de compartir i enfortir el nosaltres. Col·lectivitzar el que sentim ajuda a suavitzar allò negatiu i reforça les emocions positives. Els vincles són extremadament protectors i ens poden sostenir en moltes ocasions. No tinguem por a demanar ajuda. De la mateixa manera estiguem disponibles per escoltar a l'altra sense jutjar-la i entenen les seves necessitats.

No deixem arrossegar-nos per discursos o reaccions incendiàries, intentem mantenir la calma i el compromís amb l'objectiu i el mitjà amb el qual el volem assolir. En aquest cas el compromís amb el camí de la noviolència és tan important, com el compromís amb la lluita pels drets i llibertats.

Cal també tenir present que els temps personals són diferents als socials i que la lluita noviolenta es caracteritza per processos de llarga durada, per tant desfem-nos dels calendaris i dates límits. No oblidem però que els processos vinculats a la noviolència són més efectius que els violents, tot i haver estat silenciats per la història que ens han explicat i hem celebrat.

Valorem tot allò avançat i no comprem la banalització que es fa per part de l'statu quo de les fites assolides. Una perspectiva global ens permetrà veure d'on venim, on som i cap on anem.

Per a poder sostenir tot allò ja anomenat, cal estar bé a nivell físic, amb les necessitats més bàsiques cobertes com dormir correctament, alimentar-nos de forma adequada i tenir en compte el nostre cos com peça clau per a assolir un benestar més global.

I per acabar gaudim dels moments que ens ofereix la vida, aquelles aficions o activitats que ens generen benestar. Siguem addictes a les endorfines per a poder contrarestar els moments d'elevada duresa emocional.

En aquest sentit no oblidem la capacitat reparadora que té l'art i que ens embolcalla com a espai de cura. Us invito a experimentar-ho amb la peça Gymnopedie núm.1 d'Erik Satie. Cuidem-nos i cuidem a qui tenim al nostre voltant perquè ara mateix tota tendresa és imprescindible.

  • Comparteix