Un regal en format PDF

Aquest 27 d'octubre farà dos anys que vaig deixar de ser diputat del Parlament de Catalunya. Poques setmanes després que Rajoy anunciés la intervenció de la Generalitat de Catalunya i dissolgués el Parlament mitjançant l'aplicació de l'article 155 de la CE, l'Àngels Martínez Castells i jo vam decidir explicar l'experiència del nostre pas per la institució en un llibret que vam titular "Informe Urgent des dels escons 4 i 5".

Calia escriure això? Hi havia la possibilitat de no escriure res. Podríem haver arxivat aquesta experiència com un trànsit personal, una cosa per compartir amb els amics o explicar-la als nets. Tot plegat podrien ser batalletes per explicar en una sobretaula. Però si l'Àngels i jo vam arribar als escons 4 i 5 va ser gràcies a la lluita de milers de persones al llarg de la història per poder tenir institucions democràtiques i d'autogovern.

Per tot això vam creure que allò que havíem pogut veure i aprendre als escons 4 i 5 pertanyia a tothom. Avui, dos anys després del 155 ens seguim preguntant que podem fer. Dos anys després els fets que van tenir lloc en aquella legislatura tenen un impacte enorme en la nostra vida com a comunitat política. Encara avui es continuen revisant les coses que es van dir, que es van votar i que es van fer en aquell hemicicle. L'Àngels i jo no pertanyíem a cap grup parlamentari que tingués poder de govern o que fos decisiu. De fet, mirat amb perspectiva, em sembla que ni tan sols teníem grup parlamentari. Però vam creure que allò que vam tenir el privilegi de veure, escoltar i dir allà, pertany a tothom.

Avui, quan tothom es continua preguntant què cal fer, hem de dir que ni l'Àngels ni jo tenim una resposta a l'alçada. Però seguim convençuts d'una cosa: passi el que passi, qualsevol avenç davant la situació que vivim vindrà de la mà de la gent que s'organitza, que no es rendeix i que construeix poder popular, des de baix, davant la imposició.

Fa uns dies, en mig d'una discussió tuitaire sobre "els fets" del 6 i el 7 de setembre de 2017, vaig proposar l'Àngels publicar en obert el PDF del llibre que vam publicar fa un any i mig. Em va dir que sí. Doncs bé, aprofitant la setmana del llibre en català, publiquem! Només heu de fer clic aquí. Esperem que les reflexions i els documents que hi trobareu siguin útils. Per seguir debatent, discrepant i, sobretot, per seguir posant-nos dempeus davant el que és inacceptable.

  • Comparteix