La puta de la classe

"Deixeu-me que us faci una pregunta: qui de vosaltres era la puta de la classe?" i, de sobte, el que semblava un ambient hostil -sempre genera un cert pànic saber que el teatre et farà interactuar-, es converteix en un lloc segur. Aixequen la mà dues noies. Una més, tímida. I una altra. Tres més. "Jo no aixeco la mà perquè no ho era", aclareix la Júlia.

"Así bailan las putas" és l'escenificació del llibre "M'estimes i em times", on a través d'il·lustracions i reflexions, la Júlia Bertran posa en dubte la monogàmia i l'amor romàntic entès des de l'heteropatriarcat. Però també és una classe magistral de twerking, de la mà d'Ana Chinchilla, professora de la periodista. Una classe teòrica -no és el ball, que és sexualitzat, sinó la mirada de qui el sexualitza- però també una classe pràctica -estreny el gluti dret, ara l'esquerra, ara un cop sec, ara un altre- on tothom acaba donant el millor de si mateix. És tan alliberador escoltar-les com veure-les ballar. Però el ball i twerking només són una excusa: remenar el cul per a sacsejar la ment. De què ens queixem? De què tenim por? Per què patim i per què ballem.

Només cal mirar les cares del públic, tots escampats per l'Escenari Brossa sense butaques ni llocs assignats, per veure que la proposta de Sixto Paz funciona. I funciona perquè hi ha ulls vidriosos, funciona perquè hi ha celles arrufades, mirades de complicitat i de sorpresa. De dones -sobretot- però també d'homes. Funciona perquè ens interpel·la a nosaltres i a ells. Ens empodera saber que moure el cul ens fa lliures però també saber que amb un moviment de pelvis podem destrossar al violador. Ens empodera saber que existeix un xat on totes les dones de Barcelona podem protegir-nos entre nosaltres. "Así bailan las putas" funciona perquè -i aquí és on està l'autèntica victòria de l'espectacle- han estat homes qui han decidit fer una aproximació al llibre de la Júlia i portar-lo a l'escenari.

Jo tampoc no vaig ser mai la puta de la classe, però si així és com ballen les putes, quina pena no haver-ho estat.

  • Comparteix