¡Vamos, cuñados!

En aquestes eleccions es decidiran moltes coses; altres quedaran per decidir in eternum. Però n'hi ha una que té tota la meva atenció i que fa que visqui la festa democràtica -o predemocràtica, ja ho veurem- de diumenge amb especial interès. Parlo dels resultats d'Albert Rivera.

Després de la campanya que li hem vist, més florida que mai, amb més focs artificials que cap altra, superant de llarg tots els nivells d'eufòria barata que s'havien vist fins ara, tinc molta curiositat per veure com l'han rebuda els ciutadans de l'Estat. Què en pensen, d'aquest cunyadisme dut tant a l'extrem i amb tanta intenció? Se senten representats per aquesta manera d'entendre la política i la vida, plena d'intervencions tronades i de seleccionador nacional mediocre? Són ells? Quin percentatge d'espanyols es veuen reflectits en els falsos gestos i les paraules guionades de Rivera?

En només dos debats hem vist un repertori inacabable de llenguatge forçat, focs d'encenalls, falses retòriques, malabarismes patètics per ser el centre d'atenció. Aquell minut final del silenci, el silencio de una pareja mirándose a los ojos, aquella frase de "a mí me duele España", aquell mirar a càmera i dir "¡Vamos ciudadanos!" amb els punys en senyal de victòria, els mateixos punys que més tard, en acabar el segon debat, exhibiria anant cap als seus assessors i abraçant-s'hi.

O allò tan gros i ensucrat de "mi familia son los españoles". Aquella targeta sanitària de videoclip decadent amb una rojigualda que vessava, el pergamí que mai s'acabava i que després havia de tornar a enrotllar amb penes i treballs mentre exigia a Sánchez una resposta. Resposta que, per cert, no va escoltar, perquè Rivera interromp, ell ho intenta escapçar tot, els arguments i els rivals.

I quan no interromp, parla per sota. Va afegint comentaris, breus píndoles de nen consentit que no tolera que el renyin o que li puguin treure la raó. Rivera no tolera les amonestacions, cap autoritat superior; ell és l'autoritat i ha vingut a exercir-la. És aquella frase de "no se ponga nervioso, señor Sánchez, veo que está muy nervioso". No se ponga nervioso que ya lo estoy yo. Perquè res pot fallar, cap frase pot sortir del guió, cap cartell pot aparèixer fora de temps, cap ocurrència pot quedar oblidada per l'audiència.

Rivera és, en definitiva, la sobreactuació constant. Sempre actua massa i sempre actua massa malament. Comença amb una certa elegància i facilitat discursiva, però de seguida els cavalls de l'ego li marxen desbocats, no controla el seu propi volant. I és llavors quan apareix la seva faceta estrella, la de cunyat, aquella que es demostra amb mala educació, amb aportacions de filòsof fallit i poesia de primària, sempre amb aires de suficiència, un somriure pedant i un vocabulari erròniament modern.

Quanta gent se sent representada per això? Quants vots beneiran tot el que hem vist en aquests debats, aquesta cosa tan infumable de parlar a través de cites cèlebres, amb nul·la modèstia, exercint de públic en un partit de tenis infinit? No ho sabem. A hores d'ara, l'únic que sabem és que el desenllaç de tot plegat és incert. I que, como nos repite siempre Paulo Coelho, imposible es solo una opinión.

  • Comparteix