#nohopassis

Més difícil d’entendre que el forat negre que s’ha pogut fotografiar per primera vegada, aquest gran misteri de l’astronomia, és entendre que hi hagi fins a tres partits d’àmbit espanyol que tenen entre les seves prioritats i fan campanya bàsicament amb Catalunya com a argument i amb informacions no veraces. És difícil d’entendre perquè el que intenten és pescar vots, però ja fa moltes enquestes que la possible independència de Catalunya no està entre les principals preocupacions dels espanyols. L’última a revelar-ho és la macroenquesta del CIS que s’ha fet pública aquesta setmana, i en la qual només un 11 per cent dels enquestats situen la qüestió catalana entre una de les seves tres principals preocupacions. Molta més gent pateix per la corrupció, que el PP esquiva en el seu programa electoral, trobar una feina, que aquesta feina sigui de qualitat i l’accés a l’habitatge, un enorme problema, un dret fonamental que preocupa fins i tot aquells que tenen una estabilitat, sovint perquè aquesta estabilitat és precària o mal pagada, sovint perquè el mercat immobiliari està enfilat als núvols.

Però com que amb Catalunya tot s’hi val i ser contundent o exagerat descompta poc, reforcen aquest discurs. Que PP, C’s i Vox diguin sense immutar-se que a Catalunya aplicaran el 155 tan aviat com arribin a la Moncloa no resta, encara que sigui mentida que ho puguin fer així com així. Que diguin que a Catalunya s’està incomplint la legalitat tampoc resta, encara que sigui mentida. En canvi, si ensenyen altres cartes corren el risc d’enfangar-se, com quan ahir Casado va apuntar que rebaixaria el salari mínim. L’esse eme i, com ell s’hi va referir davant els mitjans i com en deu parlar amb els seus lobbys empresarials, però com ningú que cobra 900 euros el coneix. Catalunya és l’assignatura maria de la campanya electoral.

L’abisme que separa les preocupacions aparents dels partits polítics i les dels ciutadans expliquen que hi hagi un quaranta per cent dels votants que estan indecisos. El quaranta! Quatre de cada deu, gairebé la meitat dels electors. Totes les fórmules són igual d’impactants. Tants indecisos invaliden qualsevol enquesta, tot sigui dit. No hi ha res fet. Qui es quedi a casa pensant que la feina està feta pot acabar penedint-se. I molt.
A Catalunya la frontera on habiten més indecisos és entre Junts per Catalunya i Esquerra, perquè per molts encara és triar entre la mare i el pare, tot i que el temps va passant i va sent hora de prendre decisions serioses: cap a on poden anar? A Espanya, on més dubten els votants és entre votar PP o Ciutadans, Psoe o Ciutadans o Psoe i Podem. I és que estem en temps en què tenim més clar de qui no som que quin partit representa els nostres interessos. Els partits suspenen en donar confiança i l’elector tria la papereta amb la qual desconfia menys. Tenint en compte que ningú podrà governar en solitari més que probablement, el trencaclosques per elegir bé i no penedir-se en algun moment és pràcticament impossible, bàsicament perquè els partits en campanya marquen unes línies vermelles que després moltes vegades no compleixen. Per exemple, l’executiva de Ciutadans, que es va apressar a aprovar que no pactaria amb el PSOE, serà capaç de mantenir-ho si és la seva única opció d’entrar a govern? I si ho fa, tal dia farà un any i l’anunci entrarà al calaix de les fake news, que és d’aquells calaixos desendreçats, que fan panxa, vessa per darrera i tampoc tancaria per davant.
Els catalans en sabem molt, de fake news. N’hem estat víctimes a tort i a dret durant la prèvia de la tardor del 2017 i el que ha vingut després. Des de les que asseguren que a les escoles catalanes es margina els nens que parlen castellà fins a allò del votarem com sempre, hi haurà una mediació internacional, etc. No som prou conscients de quantes fake news han alimentat les nostres idees polítiques. És patrimoni de tots els partits i estan començant a formar part de tots nosaltres quan repiulem o reenviem una informació que en realitat no sabem ben bé d’on surt. I amb tanta indecisió només hi ha una solució possible: si no n’estàs segur, #nohopassis

  • Comparteix