La disfressa eslovena

Va molt bé que s'hagin escandalitzat tant amb la via eslovena, els falsos escarafalls que hem vist aquests dies, els ritus de solemnitat i d'indignació amb què acompanyaven els discursos de rebuig a tota violència, aquelles carones de bens degollats amb què han tingut la bondat d'alliçonar als que rebien hòsties per votar l'1 d'Octubre.

Va molt bé que hagin entrat de ple en aquest forçat discurs pacifista i que s'hagin disfressat de demòcrates, perquè és una disfressa que fa de mal treure. No davant d'Europa, que li és bastant igual si som arrasats violentament o cívica, sinó davant dels mateixos catalans i d'algun corresponsal perdut, que potser sí que tenen més en compte les virtuts de conviure i, sobretot, de viure.

S'han posat el llistó molt alt, anant de serens. Fent una repassada al seu periple històric de nacionalisme i de sang, se l'han posat altíssim. I aquest article no vol fer olor de lliri, no se m'acudiria afirmar amb un somriure als llavis que ara ja no podran fer ús de la violència perquè hi han renunciat amb quatre declaracions romàntiques. Perquè no tinc cap dubte que el llistó del pacifisme serà destrossat quan faci falta, quan creguin que cal començar a tancar la qüestió catalana d'una vegada per totes.

Però, precisament pel convenciment que tinc que actuaran com han actuat sempre, sí que m'agrada i trobo positiu que es posin en evidència, que siguin terriblement hipòcrites, que posin sobre la taula cada dia i sense descans les seves misèries. M'encanta que es disfressin, perquè com més roba es posen a sobre, més nus van a sota. Que ho exagerin tot, que actuïn, és fantàstic que intentin actuar sense saber-ne, l'escenari se'ls fa gran i sembla que llegeixin cada frase.

És fantàstic perquè un dia deixaran d'actuar de veritat, com van començar a deixar de fer-ho l'1 d'Octubre. I llavors, com més disfresses s'hagin de treure, més estona els veurem traient-se-les. Més gent veurà com se les treuen. Més incrèduls patiran aquell striptease obscè. Més pena faran mentre les peces els cauen. I més clars i transparents serem uns i altres, ells sense disfresses, nosaltres sense pors.

 

  • Comparteix