Ser autònom

Soc autònoma i em guanyo molt malament la vida. Aquesta per desgràcia, és la carta de presentació de moltes persones que intentem sobreviure en un mercat laboral miserable que ens ha venut la falsa idea que treballar per compte propi, és una manera d'emprendre i ser autosuficient. Quina gran mentida! I no em refereixo a l'autònom entès com a empresari. Aquest d'autònom en té poc. Parlo dels mal anomenats "freelance", persones que per poder tenir algun ingrés, per paupèrrim que sigui, ens veiem obligades a cotitzar en aquest règim amb tot el que comporta.

Aquests dies que es torna a posar damunt la taula el futur de les pensions i que tothom està capficat amb si hi haurà prou diners a la caixa per quan ens jubilem, la meva gran preocupació és arribar a final de mes. Així que, com he de patir per si cobraré o no pensió quan em jubili –si això arriba a passar mai- si cada dia demano no posar-me afònica, o trencar-me un dit o caure al llit malalta per no perdre una col·laboració? Si no esteu familiaritzats amb l'univers dels treballadors autònoms us proposo fer una ullada a aquest article, perquè en som uns quants, encara que gairebé mai ningú parli de nosaltres.

He tingut la fortuna de ser treballadora contractada amb nòmina, pagues dobles, vacances pagades i opció de cobrar atur força anys a la meva vida. Això equival a preocupació zero, més enllà de ser conscient que hi ha empreses que contracten gent pagant sous molt baixos on tot està prorratejat per inflar-lo. Però quan entres al món dels autònoms la realitat és aclaparadora i desconcertant. Aquí les matemàtiques que hagis estudiat abans de poc serveixen a l'hora de fer-te una idea de què cobres. Perquè els autònoms cada mes facturem en brut i després de descomptar el 15% de l'IRPF i el 21% d'IVA -gairebé en la seva totalitat ja que en la majoria de casos no ens podem desgravar res perquè no s'ajusta a la nostra activitat laboral-, i després de pagar la quota mensual i de declarar l'IVA trimestral, arriba el bany de realitat: cobrem només per pagar impostos.

Sóc més de lletres que de ciències així que per entendre les coses sempre m'han anat millor els casos pràctics. Posem per cas que a final de mes has tingut la sort de poder facturar per 1500€. Poso aquesta xifra que és més de la mitjana de sou que actualment cobra la gent contractada. A aquests 1500€ n'has de restar 225€ del 15% d'IRPF i sumar-ne 315€ d'IVA però, alerta! Aquest IVA l'hauràs de retornar pràcticament íntegre d'aquí a tres mesos quan facis la declaració trimestral o sigui que millor apartar-lo per no tenir el disgust quan toqui pagar-lo multiplicat per tres. A més, has de pagar 278,87€ de la quota mensual d'autònoms. Conclusió: dels 1500€ facturats te'n queden nets 681,13€ i amb això, has de pagar pis, escola, llum, aigua, gas i com no, menjar. Del telèfon ja ni en parlo. D'acord, potser no vius sol. Posem per cas que a casa sou dos i que cotitzeu en el mateix règim. Ui si! A finals de mes llavors podeu celebrar una festa perquè disposareu de 1.362€ per viure.

Fem l'exemple amb algú que tingui la sort de facturar per 5000€ que no és poc. Restant-li l'IRPF, l'IVA i la quota d'autònoms que, incomprensiblement és la mateixa que ha de pagar algú que factura la meitat, la cosa queda per 2.921€. Per tant, ser autònom està bé si tens uns mínims garantits a final de mes. Malauradament, no és el més freqüent entre el col·lectiu. La majoria de vegades ser autònom equival a ser un treballador escanyat, abandonat que amb prou feines cobreix les necessitats més bàsiques.

I he parlat només de la part econòmica. Afegim-hi no tenir baixes laborals, ni horaris concrets, ni vacances pagades, ni atur. I tampoc contracte laboral amb la consegüent complicació que suposa a l'hora de voler llogar un pis o fer una hipoteca. Però això ho deixarem per un altre article. Vista doncs la nostra situació de desemparament entendreu que només ens quedi el dret a pataleta, a comprar dècims de loteria per capgirar el mitjó i a resar, els qui hi creguin. Benvinguts al meravellós món dels freelance, altrament conegut en el sector com a putos autònoms. Gràcies. Ja m'he desfogat. I ara si em permeteu, vaig a escanejar tiquets que he de pagar l'IVA.

  • Comparteix