Un exèrcit català

Josep Fontana va ser, just abans de les eleccions del 27S, molt clar (i perdoneu, que no pari de citar-lo. No pararé): "Només hi ha dues sortides que jo conegui: una sortida és guanyes la independència per la força, una altra sortida és guanyes la independència per negociació. No existeix cap fórmula intermèdia que jo conegui. Per la força és evident que no es pot guanyar, senzillament perquè no tenim força".

Fontana posa sobre la taula un dilema de fons que, malgrat totes les discrepàncies i les diferents estratègies existents dintre el moviment sobiranista, ja està resolt: avui a Catalunya cap actor rellevant defensa l'assoliment de la independència mitjançant una guerra d'independència. Així doncs, un cop descartada la primera via, l'eix del debat es desplaça cap a la segona possibilitat disponible: guanyar per negociació.

Però a les últimes setmanes veiem com la idea de "negociació" és àmplia i polisèmica políticament parlant. Per una banda tenim uns quants per als quals l'única negociació possible és la negociació de la rendició. Ja votarem el que nosaltres diguem. Penediu-vos i us indultarem. Per una altra banda tenim aquells que entenen qualsevol negociació com rendició. I crec que hauríem de sortir ja d'aquesta trampa.

La negociació serà imprescindible. Però no oblidem que el seu resultat dependrà de les forces de cada part. Diu Fontana que "força no tenim" per lliurar i guanyar una guerra d'independència. Però això no vol dir que no tinguem cap força. "Jo crec que el que cal és cridar la gent a dir: No estem contents amb el que tenim, hem de guanyar coses, tirar endavant" i, atenció: "si és necessari desobeïr hem de desobeir".

Segur que s'haurà de negociar. Però cal construir força. I no d'aquí a 20 anys sinó ara. I com que no tenim (ni volem) un exèrcit català per guanyar una guerra, caldrà construir un exèrcit capaç de congregar la força necessària perquè a l'Estat espanyol no li quedi cap més altre remei que negociar la millor manera perquè la gent de Catalunya decideixi lliurement el seu futur polític un referèndum d'independència.

I aquí és on entra, crec, la "desobediència" de la que tant es parla. I de la que parla Fontana. Martin Luther King descrivia que l'objectiu de la desobediència era "crear una situació de crisis generalitzada que obri inevitablement la porta a les negociacions". Una visió que desmunta la suposada confrontació entre "negociació" i "rendició" i que ens obliga a tots i totes a treballar per una negociació digna d'aquest nom.

I aquí és on entra l'únic exèrcit que val la pena construir. Un exèrcit fet des de baix, que vulgui raonar, que interactuï amb tota la societat, que promogui debats i que vulgui escoltar. Davant els que des dels mitjans de comunicació de l'IBEX, volen trencar la societat en dos, plantem un exèrcit que parli amb els veïns i que estigui present a totes les lluites per una vida millor i que crei trinxeres de diàleg entre diferents.

Al llarg dels últims anys i especialment l'1-O i el 3-O, hem demostrat com a societat una enorme capacitat d'organitzar-nos des de la nostra enorme pluralitat per plantar cara a l'autoritarisme, la mentida i la manipulació. Us imagineu que els milions i milions d'hores dedicades, per exemple, a posar llaços grocs, el fem servir a partir d'ara a construir la majoria que obligarà l'Estat a negociar? És una fita a les nostres mans.

  • Comparteix