Estiu cada dia

Ara que la Comissió Europea demana als ciutadans europeus que es pronunciïn sobre si cal mantenir la tradició de canviar l'hora un parell de cops l'any, em declaro clarament partidària d'abolir-ho i que visquem sempre en l'horari d'estiu. Fer aquesta afirmació avui, quan estem en plena onada de calor i anar pel carrer es fa insuportable, és com a mínim arriscat però, acceptant que la cosa no va de temperatures i que l'estalvi energètic s'ha demostrat insuficient, algú es pot mostrar clarament partidari que a les sis de la tarda ja sigui fosc? Jo ho trobo molt depriment.

Canviar l'hora no m'ha suposat mai un daltabaix de ritmes circadiaris. Més enllà de l'obligació d'actualitzar el despertador i la promesa mental de no entrar en crisi quan toca l'horari d'hivern, he suportat de manera prou digne el ritual d'haver de canviar el rellotge quan toca. Una tasca que les noves tecnologies han facilitat enormement, ja que ordinadors i mòbils es canvien de manera automàtica. Acceptant que la meva lluita amb el rellotge del cotxe està perduda i que durant sis mesos a l'any porto l'hora equivocada, posats a escollir, no és millor plegar de treballar i que ens hàgim de posar les ulleres de sol?

Els experts en la matèria asseguren que el cos triga de mitjana tres dies a adaptar-se a les noves condicions horàries i en alguns casos, l'adaptació por allargar-se fins a dues setmanes. Em resulta increïble, però la veritat és que aquests dies he sentit testimonis realment sorprenents de com el canvi d'hora provoca problemes de salut, pertorba el son i afecta la productivitat a la feina. El que vindria a ser una mena de jet lag però sense avió.

Que hagi estat Finlàndia la impulsora d'abolir el canvi d'hora i promoure aquesta consulta a nivell europeu sembla una broma. Tractant-se d'un país que a l'estiu té llum solar les 24 hores del dia i per tant, una hora amunt o avall, ben poc els altera l'estat d'ànim, obliga a plantejar-nos si realment no estem fent el ximple mantenint aquesta tradició absurda de canviar l'hora, que arrosseguem des de la crisi del petroli dels anys 70.

A mi de tot plegat m'interessa la part emocional. No m'agrada el fred i no m'agrada la foscor. Però com que els termòmetres no podem manipular-los i quan arriba el fred toca abrigar-se, com a mínim fem que la nostra jornada sigui una mica més lluminosa. Que quan sortim de la feina, ens quedin hores de sol per exercitar-nos a l'aire lliure; que no tinguem la sensació que ens hem passat el dia tancats en una oficina, sense veure el sol, i quan sortim ja s'estigui fent de nit. Vull que ens quedin hores de llum per descobrir la ciutat quan fem de turistes, per gaudir dels parcs sense pensar que ja deu ser massa tard i no hi haurà ni una ànima. Estic convençuda que l'horari d'hivern deprimeix les persones. Per això jo vull que sigui estiu cada dia. Vull plantar-me eternament en aquest "a les dues seran les tres" i deixar d'escoltar la cantarella "avui dormirem una hora menys", que dit sigui de pas, s'ha demostrat falsa.

  • Comparteix