Trending collonades

La doctrina dels del 155 és una suma d'extravagàncies enutjoses repetides a tort i a dret, d'una manera força agressiva, pels partidaris que la Constitució espanyola s'imposi als catalans peti qui peti. I que una part de la societat assumeix, potser acomplexadament, com a realitat.

Tant és així que estem acceptant com a debat actual temes resolts el 1980 com si el català ha de ser llengua vehicular a l'escola catalana; si TV3, la televisió nacional de Catalunya, ha d'explicar el món des d'una òptica de Catalunya com a nació; o si podem criticar Espanya.

Que tots som catalans iguals, tant els que volem la independència com els partidaris del 155, és una evidència. Només faltaria! Tots, tant uns com els altres. Amb els mateixos drets els uns que els altres. Portar-ho a un debat etnicista per esquivar la política és una bajanada. I és mala fe. Tant uns com els altres tenim dret d'opinar i expressar les nostres idees. I tenim dret de criticar els altres i les seves idees. És més, això és sa i és bo. El que no podem permetre és que s'imposi que defensar la llengua o la nació s'atribueixi a ser racista.

Jo crec que Inés Arrimades és molt irresponsable. Pel que diu i pel que fa. Sap que és mentida i sap que és perillós, però ho fa igualment perquè creu que en pot esgarrapar alguns vots. No és un tema d'haver nascut aquí o fora d'aquí sinó de mesquinesa, que en va plena. La mostra més clara que el lloc de naixement no indica res és el senyor de Granollers que, de Madrid estant, demana que el 155 controli la televisió que mirava mentre va créixer, la seva policia i l'escola on es va formar. Un autèntic miserable, ben català per cert.

No podem assumir segons quines mentides, repetides milers de cops, com la nostra realitat almenys sense fer-hi algun tipus de reflexió. Per exemple, el hit de l'espanyolisme que diu que l'independentisme ha dividit la societat catalana, ... això és cert? No. És fals. A Catalunya l'independentisme ha existit sempre. I l'unionisme, també. La mostra clara de l'arrel pacifista de l'independentisme és que, durant les dècades que no ha sigut majoritari i, per tant, ha assumit l'hegemonia constitucional ho ha fet en pau. Qui ha reaccionat amb crispació i violència quan la seva hegemonia s'ha esfumat ha estat el constitucionalisme, començant pel propi estat. Atenció. Qui ha generat conflicte social a Catalunya ha sigut la reacció del constitucionalisme a la nova situació.

A Catalunya, per fortuna, hi ha una gran diversitat. Que el 80% de la societat vulgui un referèndum o que el 17% mirin la televisió líder (això vol dir que el 83% no la mira) demostra que ni el lloc d'origen ni la llengua que es parla a casa no son determinants en política. La pugna política no és ètnica, al contrari. Qui està defensant això vol dividir el país per mala fe, per interessos espuris. No els ho podem permetre. Prou relaxació, segons què no es pot deixar passar. Aturem-nos dos minuts a desmuntar les collonades. Que les collonades no es converteixin en tendència, que llavors, en lloc de denunciar periodistes que demanen públicament bombardejar Barcelona estem pendents de demanar excuses per tuits o articles de fa dècades que diuen veritats com que Espanya ens roba i diu "a por ellos".

  • Comparteix