I tu què hauries fet: presó o exili?

És la pregunta incòmoda que tots formulem amb la boca petita quan estem en públic, però amb la qual omplim llargues sobretaules quan estem en privat. Perquè tots (malgrat que per respecte intentem no recrear-nos-hi) absolutament tots, ens hem preguntat què hauríem triat nosaltres arribats el cas que haguéssim hagut d'escollir entre anar a l'exili o entrar a la presó. I confesso que encara no he trobat ningú que em digui que hauria triat aquesta segona.

Jo m'he fet moltes vegades aquesta pregunta i com la majoria, sempre he triat la primera opció. Perquè em paralitza la idea d'imaginar-me tancada entre reixes, d'haver de veure la meva filla a través d'un vidre o poder abraçar-la només dues hores al mes, d'haver de sotmetre'm a una disciplina que segurament no comparteixo, d'estar aïllada del món perquè no disposo d'accés als mitjans amb els quals m'informo a diari i sobretot, per haver de compartir 10 metres quadrats amb algú que no conec i que pot ser allà dins per fets que m'esgarrifen. No triaria mai la presó bàsicament, perquè no imagino la meva vida privada de llibertat, el dret més sagrat i imprescindible que tenim els humans. Per això el meu respecte i admiració més absoluts per a tots els polítics i els líders d'Òmnium i l'ANC que han decidit afrontar el procés judicial i entrar a la presó, vés a saber per quant de temps. Jo no podria, ho admeto. Em manca aquella capacitat que tenen alguns de sobreposar-se a les injustícies de la vida, aquella caritat cristiana que tenen molts de trobar el costat bo a les coses dolentes.

Segurament els qui van prendre la decisió d'entrar-hi, van pensar que això no aniria com ha anat. Que potser s'hi estarien uns dies, però que fins que no hi hagués judici, estarien a casa amb la seva gent. Pocs pensàvem que deixant enrere la jutge Lamela i anant a parar a mans del jutge Llarena, les coses anirien pel pedregar; com han anat. Potser avui haurien escollit la primera opció també, si haguessin sabut que aquesta aberració de la presó preventiva la patirien amb totes les seves lletres des del primer dia. Que rebrien un càstig per concedir una entrevista a un mitjà, o que tindrien un vis a vis extra per netejar bé els vidres. Quant de menyspreu quan encara no han estat ni jutjats!

No tothom està preparat per afrontar un temps entre reixes. Per això el meu respecte i admiració també per als qui han decidit marxar fora sabent que potser no podran tornar a casa en molt de temps. I que això voldrà dir començar una nova vida a l'estranger, buscar una nova feina, uns nous amics i el pitjor de tot, estar lluny de la teva gent i no ser a la vora quan et necessiten d'urgència. És evident que les condicions amb què es troben els exiliats son ben diferents dels qui son a la presó. Llibertat fora de casa, però llibertat al cap i a la fi. I això vol dir poder abraçar els teus quan venen, parlar per telèfon sense límit de temps, sortir a passejar, a dinar o a sopar amb qui et doni la gana, connectar-te a internet, revisar els teus missatges, consultar els mitjans per informar-te, escriure tu mateix els teus tuits i el més important de tot: sotmetre't a les lleis i als jutges d'uns països que estan deixant el ridícul els responsables judicials espanyols que porten la causa contra el procés.

I tu què hauries triat: presó o exili? Tots podem fer-nos aquesta pregunta, i em temo que potser ens la seguirem fent durant molt de temps, però una cosa tinc clara: a uns i altres, als qui son a l'exili i als qui estan a la presó, algun dia algú haurà de reparar-los tot el mal que els han provocat, malgrat sigui ja impossible tancar les ferides. Al temps.

 

Il·lustració: Jordi Calvís.

  • Comparteix