#Cuéntalo

S'ha parlat molt sobre la polèmica sentència de 'La Manada' però alguna cosa fa presagiar que hi haurà un abans i un després d'aquesta decisió judicial. Les dones, una vegada més, hem dit prou i tant és així que fins i tot alguns polítics, que sempre s'han omplert la boca amb la frase recurrent de "respectem les decisions judicials", han gosat qüestionar aquesta sentència per la por a perdre el vot femení davant l'onada d'indignació que ha omplert els carrers. Curiós, quan s'han passat el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere per allà on no sona. Veig que encara no han entès que no tot s'hi val per un grapat de vots.

L'endemà que es conegués la sentència, la periodista i escriptora Cristina Fallaràs va posar en marxa la campanya #Cuéntalo a través de Twitter per demostrar que la víctima de 'La Manada' no estava sola i que els abusos i les agressions masclistes a les dones, eren un fet quotidià. Llegir els testimonis colpidors a la xarxa de tantes i tantes dones que han viscut la sexualitat des de la violència, la por, la vergonya, el sotmetiment i l'amenaça posava de manifest, una vegada més, que vivim en una societat patriarcal que ha interioritzat el fet que els homes son un ésser superior amb autoritat testosterònica sobre les dones que, no està de més recordar, som la meitat de la població mundial.

A moltes ens han tocat el cul i ens han grapejat les tetes sense permís, i no ens ha passat per anar vestides d'una determinada manera o per haver begut més del compte. Ens ha passat pel simple fet de ser dones. I les dones també tenim dret a entrar en un portal amb cinc paios, a anar vestides ensenyant cuixa, a beure alcohol i a començar el que ens doni la gana i aturar-ho quan ens roti. Tant si diem no com si estem callades; perquè quan diem si, ho enteneu a la primera.

Aquests dies he escoltat molts homes solidaritzant-se amb la víctima però sorpresos també pels testimonis d'abusos sexuals que han narrat moltes dones a través de les xarxes. Sorpresos i afegeixo, incrèduls. "No és veritat que cada dia anem violant dones pel món!" m'he sentit dir amb certa vehemència. No; per sort, no passa cada dia malgrat no oblidem que els Mossos reben una denúncia per abusos cada 12 hores. El silenci mediàtic sobre aquesta qüestió, que només veu la llum quan malauradament sumem una víctima més a la llarga llista de dones assassinades, fa que els tocaments, les insinuacions, les provocacions, els micromasclismes i els masclismes en majúscula, s'assumeixin com una normalitat quotidiana que no fa mal. I fins que no curem aquest greuge, no haurem passat pantalla.

Aquest #Cuéntalo -la versió espanyola del #MeToo- ha evidenciat que l'auge de la consciència feminista està canviant les coses i el que abans ens feia vergonya explicar per estalviar-nos suspicàcies i el famós "t'ho has buscat", ha girat la culpa i la vergonya contra l'agressor, que de tan evident com sembla, fa fins i tot cosa plantejar-ho. Avui, molts homes que han tingut el detall de passar-se per aquest hashtag, s'han vist reflectits en alguna de les actituds que s'hi expliquen i, s'han sentit culpables.

El que li ha passat a la víctima de 'La Manada' no és una vergonya. És una putada que li haurà destrossat la vida. Com a tantes i tantes dones, sense Twitter, a qui la por ha silenciat durant anys. Per això cal posar en valor aquest crit unànime contra aquesta permissivitat tan subtil com perillosa. Perquè la violència masclista no coneix edat ni classe social. Perquè la pots trobar a la feina, en un portal o a dins la família. Recullo a tall d'exemple un dels milers de testimonis que he pogut llegir i en protegeixo la intimitat de l'autora: "I quan el monstre és el pare? Quan la família que t'ha de protegir n'és còmplice? Difícil de suportar sent una nena només. He escrit i esborrat el tuit massa vegades"

Si els mitjans tradicionals no en parlen cada dia, si les institucions i els poders polítics no ho consideren una prioritat, hauran de ser les xarxes les que continuïn donant veu a aquesta realitat silenciada si realment volem posar fi a aquesta societat desigual en tantes coses. #Cuéntalo.

  • Comparteix