A base de consignes curtes, fàcilment digeribles i repetides de forma incansable per terra mar i aire —és a dir, amb la inestimable ajuda dels grans mitjans de comunicació—, Ciutadans ha aconseguit en poc temps col·locar-se a les llars de tots els espanyols. Primer, a través dels seus televisors, per acabar finalment apareixent a dalt de tot de totes les enquestes polítiques hagudes i per haver. És el darrer pas per assaltar l'Estat des de dalt, amb la benedicció dels poders fàctics i a base de populisme identitari. Ciutadans és l'exemple perfecte de transacció entre dues formes de dreta: una que ja ha quedat obsoleta, per incapaç i fastigosament corrupte, i una altra de nova, aparentment impol·luta però molt més perillosa que la primera. De PP a Cs, aquesta és l'Espanya del canvi que ens espera.

Els que vivim a Catalunya sabem prou bé que Ciutadans no és un partit nou. Patim de la seva demagògia des de fa 12 anys, quan el 2006 es formava el partit liderat pel mateix jove Albert Rivera que negava taxativament haver militat mai a cap altre partit. Una mentida que es va desmuntar quan El Periódico va destapar que va estar militant a les joventuts del PP durant 4 anys fins tres mesos abans d'agafar la presidència del partit taronja. Un fet que avui en dia està més que provat i del qual fins i tot en consta l'acta d'afiliació al llavors PP liderat per José María Aznar i presidit per tot un exministre franquista com Manuel Fraga Iribarne. No obstant això, aquest fet mai ha passat factura al partit d'Albert Rivera. De la mateixa manera que cap dels altres escàndols que ha patit aquesta formació han fet el més mínim desgast a Ciutadans, com a mínim, aparentment.

No cal anar gaire lluny, la setmana passada mateix van saltar a la llum dos casos d'activistes de Ciutadans enxampades in fraganti predicant el «seny» pels carrers de Catalunya. La primera, a Tarragona, on Eva Sagardoy, candidata a senadora per Cs a les eleccions de desembre de 2015, va ser enregistrada en vídeo arrencant cartells del CDR, acompanyada d'un neonazi. No pas un fatxa qualsevol, sinó al costat d'un individu que duia tatuat a la mà l'emblema d'una de les bandes més perilloses de caps rapats neonazis: els Hammerskins, una organització de matriu nord americana que va ser declarada il·legal a l'Estat espanyol l'any 2009. Un fet similar va passar uns dies més tard a Girona, quan va saltar la notícia —oh, sorpresa!— que rere les caputxes negres dels incontrolats que van destrossar, cúter en mà, un monument en homenatge als presos polítics, també hi havia una excandidata al Senat, en aquest cas per a les eleccions espanyoles de 2008. La «ciutadana» Esmeralda Úbeda va ser una de les persones identificades per la Policia local de Girona després de carregar-se els «tòtems de la Dignitat» instal·lats per l'ANC local. Zero declaracions públiques, cap dimissió, cap TV obrint telenotícies amb els corresponents vídeo d'aquestes dues indivídues predicant el seny del qual tant s'omplen la boca.

El passat diumenge vàrem poder contemplar amb estupor com el diari El Mundo feia un infecte reportatge, carregat de mentides i falses acusacions, sobre nou professors de l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca acusant-los d'assenyalar fills d'agents de la Guàrdia Civil després de les càrregues de l'1 d'octubre. Nou docents més —ja he perdut el compte— acusats injustament i assenyalats per la fiscalia, els mitjans de comunicació i també pel líder de Ciutadans, Albert Rivera. Li va faltar temps a l'ex cadell del PP, per vomitar odi contra aquests professors, tot saltant-se a la torera qualsevol presumpció d'innocència acusant-los d'un delicte d'odi, mentre aprofitava també —ai mare— per carregar contra un «covard» Govern espanyol, per no actuar més enllà de l'obertura d'un expedient. El resultat ja el sabem: l'endemà apareixien pintades a la façana de l'IES el Palau amb els noms i cognoms dels docents, acusant-los de «ratas, nazis i separatas» al seu lloc de feina.

Ja podem agafar-nos fort perquè Ciutadans és això. Populisme identitari fast food amb un embolcall de disseny. És el màrqueting ideal de la nova dreta espanyola, carregat d'odi, ressentiment i set de venjança. Un partit capaç de superar el PP per la dreta i acusar-lo de tou. Una organització farcida de vincles amb l'extrema dreta que no només no li passen factura, sinó que pel que sembla, fins i tot el reforcen. Deu ser per allò que va dir el director d'un diari madrileny: «Por encima de la verdad está la unidad de España».

  • Comparteix