Esqueles online

Si no sabíeu qui era el DJ Avicci suposo que des de divendres ja sí que ho sabeu. Un dels referents del pop electrònic dels últims anys. Potser no en sabíeu el nom, però segur que alguna cançó seva està guardada en el gran calaix de sastre que és la memòria musical, on hi pot anar tant Hey Brother d'Avicci, com el Bi Ba Butzemann i l'Starman de Bowie. Va morir divendres amb només 28 anys, massa d'hora per tothom, aquesta edat. Aquesta edat en què l'èxit s'explota a les xarxes socials i queda mesurada en forma de Likes. I ens estem acostumant a veure-hi de tot, a les xarxes, fins i tot el que fa només uns pocs anys eren considerats moments íntims i personals. I quan es tracta de famosos, encara més. Però abans, aturem-nos.

La cosa va començar pels peus, icona de grans teories de l'erotisme, per cert. Els peus, o són molt i molt macos o vindria a ser una mena d'apèndix molt útil però estèticament prescindible. Malgrat això, els peus han trobat el seu trampolí d'exposició a les xarxes. Que aixequi la mà qui no ha penjat o vist una foto d'uns peus nus a les xarxes socials. Uns peus trepitjant herba, uns peus trepitjant sorra, uns peus tocant aigua. Ara que arriba el bon temps veurem com torna la desfilada de peus i ditets.

El "destape" dels peus, la seva època d'esplendor després de civilitzacions i civilitzacions que només l'han valorat per la desagraïda feina d'aguantar-nos en posició vertical, no és l'únic. Si has penjat els peus a Instagram, ets més a prop de penjar una foto amb la teva parella fent-te un petó. Perquè el grau de desinhibició és gradual i avança sense que en siguis conscient. Aquest és un altre fenomen a les xarxes: parelles que es fan petons a la xarxa, que és una grada plena de desconeguts, però que durant un dinar familiar un nouvingut no sabria deduir el grau de parentesc que els uneix. Això passa, també.

I això em lliga amb el capítol d'usos i costums a les xarxes dedicat a necrològiques. Les xarxes s'han convertit en un gran llibre de condolences. Les esqueles dels diaris s'haurien de modernitzar si volen tenir futur... La notícia d'una defunció corre com la pólvora a les xarxes, però ara també les esqueles més sentides. Ho hem vist amb Tim Bergling, el nom real de DJ Avicci. Diverses exparelles del famosíssim i riquíssim DJ han penjat fotografies en actitud amorosa amb ell, dels seus temps d'amor passat. En el text que les acompanya practiquen una mena de competició. Expliquen coses com el seu amor, la importància de la relació que van tenir, com n'era, de fantàstic, com les ha marcat, com el recordaran sempre, el grau de complicitat que tenien, com reien junts, com s'entenien. Ens exposen a intentar deduir quina de les relacions va ser més forta, o duradora, o apassionada, o si és que tothom estima sempre d'una manera tan.... Perfecta? I potser sí que va ser així com diuen, obviarem si darrere hi ha l'oportunisme perquè ara només queda la seva versió. Visca l'amor i que flueixi per tot arreu!

En tot cas, i aquí volia a anar, tant de bo a la vida real, en la de carn i ossos, no en la dels filtres de fotos, arrecerats de la mirada dels altres, cara a cara, ens diguéssim tantes coses boniques com les que diem a les xarxes. I que no ens quedessin coses per dir-nos a cau d'orella que després hàgim de lamentar davant una multitud a les xarxes quan l'altre ja no hi és. Que es tracta de marxar amb el cor ple. Diguem-nos més i més sovint coses boniques!

 

  • Comparteix