Acostumem a tenir associat el concepte marcar les diferències amb l'atac, però Valverde ens està demostrant que al futbol és tan determinant la fase ofensiva com la defensiva.

És cert que el Barça ha marcat una xifra notable de gols a la Lliga (33), però el que realment és sorprenent és el número de gols concedits (4). Si mirem les grans lligues, cap líder baixa dels 30 gols a favor i equips com el City i el PSG ja han arribat a la quarantena. En canvi, defensivament només l'equip de Guardiola s'acosta mínimament a la xifra blaugrana amb 7 gols encaixats.

L'eficiència defensiva del Barça actual no és casualitat. Només pressionen si perd la pilota a dalt i poden recuperar ràpidament la pilota, perquè si no aquest Barça s'acula amb un 4-4-2 amb les línies molt juntes. L'obsessió de Valverde és no cedir espais als rivals i per això s'ataca pensant en defensar. Amb pilota, els blaugrana gairebé mai perden la posició perquè la prioritat és estar sempre ben col·locats per poder defensar bé. Això perjudica la riquesa ofensiva però ajuda a replegar-se correctament.

Valverde mai fa res pensant només en atacar. Com a bon entrenador sap que és tan important la fase ofensiva com la defensiva, però fins ara tinc la sensació que la seva aposta principal és no cedir darrere perquè és conscient que al davant no té molta varietat de recursos. Encara no he vist un dia que Valverde arrisqui o que faci algun moviment que pugui desestabilitzar la defensa.

Fins ara, l'estratègia del Txingurri està sent exitosa gràcies a l'efectivitat a les àrees. A la Lliga el Barça no remata molt més que els rivals (180 xuts blaugrana per 134 dels oponents), però hi ha una enorme diferència en l'eficàcia: mentre el Barça marca un gol cada 5,4 xuts a la Lliga, els rivals fan un gol cada 33,5 rematades.

És evident que l'entrenador extremeny estudia els rivals i dona matisos ofensius en cada partit, però alhora, sempre tinc la sensació que la idea bàsica és ser un bloc darrere i esperar que al davant acabi caient algun golet. El joc és poc atractiu i si l'equip no millora no crec que pugui plantar cara als grans d'Europa, però mentre no arriben reforços o es recupera una gran versió d'homes com Suárez, Dembélé i Rakitic, mitja Lliga ja està al sac.

  • Comparteix