Canviar l'incanviable

El Cruyffisme seguirà ben viu mentre se segueixin aplicant les seves idees com fan uns quants entrenadors encapçalats per Guardiola. El Pep es va atrevir a trencar l'ordre establert del futbol com en el seu dia va fer el Johan i suposo que per això hi ha tanta gent que els critica.

El dia que van eliminar de la Champions al City de Guardiola vaig rebre missatges de gent que fa segles que no hi tinc contacte. "Sembla que la seva flor s'ha pansit. Ni amb el Bayern ni amb el City... hahaha" deia un d'aquests whatsapps plens de ressentiment. La veritat és que m'entristeix i em pregunto per què hi ha tanta ràbia acumulada cap a algú que ha donat tant al Barça i al futbol. La incomprensió o l'enveja cap als que s'atreveixen a sortir de la línia sembla que és inevitable.

Una setmana després d'aquesta eliminació del City, vaig sentir una altra reflexió sobre Guardiola però amb un sentit oposat. Al Club de BeIN Sports, Mendilibar va defensar la seva aposta pel joc directe per les bandes: "últimament sembla que només juguen a futbol els equips que surten amb el porter jugant en curt, amb un migcentre entre centrals i amb atacs llargs pel mig".

L'entrenador de l'Eibar no criticava a l'entrenador català, tot al contrari. Mendilibar va explicar detalladament el que pensem molts. Guardiola ha influenciat absolutament tots els entrenadors i tot el futbol que s'ha jugat després de la seva irrupció al Barça, fins a provocar que qualsevol proposta diferent no es consideri futbol atractiu.

De fet, molts periodistes i espectadors hem de reconèixer que veiem el futbol sota els ulls de Guardiola. Ara defensem unes coses o en critiquem d'altres que abans del Pep desconeixíem absolutament. En aquest sentit, crec que ens toca fer una mica d'autocrítica i reeducar la nostra mirada.

No podem viure ancorats en el passat i hem d'obrir la nostra mirada cap a altres estils de joc perquè aquella proposta del Barça de Guardiola va fer evolucionar uns rivals que han crescut i han trobat antídots. Destacar i elogiar el que va passar cal fer-ho sempre, però encallar-nos al passat no. De fet, el mateix Pep està evolucionant la seva fórmula amb més joc directe i aquí moltes vegades hem sigut injustos amb Luis Enrique.

Així com critiquem la ceguesa dels anti-Cruyffistes per no saber adonar-se que ell ha estat l'home més influent del futbol modern, tampoc podem tancar els ulls davant d'altres propostes futbolístiques com les de Mendilibar. Tot és futbol i tot és collonut si es porta bé a terme, diguin el que diguin els resultats. L'Holanda de Cruyff mai va guanyar un Mundial i Guardiola fa 5 temporades que no guanya la Champions, però tant li fa perquè no els elogiem pels títols guanyats sinó per evolucionar el futbol mundial.

  • Comparteix