Propòsit pel 2017: encaixar la banda dreta

Tots els culers ens preguntem si arribaran molts títols el 2017 o no. Doncs crec que en bona part dependrà de trobar una fórmula estable a la banda dreta blaugrana.

En la primera temporada de Luis Enrique el Barça va començar a volar cap al triplet quan Messi va decidir obrir-se a la dreta i Luis Enrique va saber compensar els seus moviments amb Rakitic al capdavant. Tenir a l'argentí de fals extrem dret va acabar d'encaixar la posició de Suárez, els laterals i la resta de l'equip. A partir d'aquell partit contra l'Atlètic de Madrid post Anoeta, tothom va trobar el seu lloc i el Barça va culminar una temporada perfecta.

Doncs diria que ara estem davant d'una situació similar. Messi ja no juga gairebé mai a la dreta i Rakitic està patint horrors per fer doble funció de migcampista i extrem. Luis Enrique ha provat d'evolucionar la fórmula posant els interiors ben amunt (especialment quan Rafinha ha jugat d'interior dret) o fent una sortida de 3 centrals per tenir un carriler més fix, però no ha estat fins als últims partits que l'asturià ha semblat trobar l'estabilitat necessària amb l'interior dret més endarrerit i alhora deixant tot l'extrem per Sergi Roberto. Veurem si aquesta evolució d'un lateral més profund i un interior dedicat a iniciar jugades sense haver de pujar per l'extrem és la versió definitiva i dona la perfecció necessària per aspirar a tots els títols. És el gran dubte tàctic d'un sistema que per banda esquerra funciona de forma ben diferent. Neymar sí que fa d'extrem i això fa que Alba pugui guardar una mica més la posició. Com que té l'esquena coberta per Alba, Iniesta pot jugar més alliberat en atac que un interior dret que sempre ha d'estar pendent de compensar defensivament els moviments de Sergi Roberto.

En el fons hi ha mil maneres d'arribar al mateix objectiu, però s'ha de trobar l'estructura que potenciï les virtuts individuals de cada jugador i aquí és on el factor Aleix Vidal pot donar molts maldecaps a Luis Enrique. Si no hi ha un substitut de perfil similar a Sergi Roberto, cada vegada que es refredi el de Reus caldrà refer la fórmula de la banda dreta. Sigui com sigui, al marge de mantenir el rigor i la solidaritat col·lectiva, diria que tàcticament el triangle dret serà la gran clau de volta d'aquest final de temporada.

  • Comparteix