Sergio Busquets

“No hi ha cap jugador al món que entengui millor el futbol que el Busi, ja sigui en atac com en defensa. Està destinat a ser el meu successor natural. No en tinc cap dubte sobre això”. Xavi Hernandez va pronunciar aquesta frase lapidària pocs dies abans de deixar el Barça. Jo m’hi sumo. Crec que Sergio Busquets té totes les virtuts necessàries per portar la batuta del Barça i, si cal, jugar d’interior.

Intenteu oblidar els estigmes que tots tenim al cap amb Busquets. Oblideu tot el que hem elogiat el seu futbol defensiu i alhora penseu en què feia especial a Xavi. El de Terrassa era ràpid? Tenia bon dribling? Destacava per la seva arribada? No. Xavi Hernàndez ha estat un dels millors migcampistes de la història gràcies a la seva intel·ligència i comprensió del joc. El seu valor sempre ha estat saber quin tipus de passada calia en cada moment, i en això Busquets s’hi pot acostar. De nivell tècnic al Sergio només li faltaria perfeccionar una miqueta la passada llarga, però fora d’això no em sembla que el de Badia s’allunyi gaire del nivell de Xavi, perquè tots hem vist a Busquets utilitzar tot tipus de recursos tècnics per treure la pilota en situacions complicades.

Llavors em preguntareu, per què el Sergio no juga tan bé d’interior com ho feia el Xavi? Primer de tot, perquè mai hi haurà un altre Xavi i sempre seran jugadors diferents (per exemple defensivament, Busi sempre serà millor que Xavi). Però després crec que l’únic que allunya a Busquets de poder ser un gran interior és falta de rodatge per sistematitzar certes rutines que es requereixen com trencar línies de pressió. El bon migcampista és aquell que sap veure quan pot fer una passada vertical i quan hi ha massa risc que li tallin la passada. Saber quan es pot i quan no es pot és la tasca més difícil d’un migcampista i Xavi era capaç d’encertar-la sempre perquè trencava línies de pressió sense perdre pilotes. Si vols dirigir el joc combinatiu blaugrana has d’excel·lir en aquest aspecte, i aquí és Busquets haurà de fer un pas endavant. Aquí és on poden sorgir els dubtes, i aquí és on és clau el que comentàvem al principi: la comprensió del joc. Si entens el joc i el que es requereix en cada moment, només et falta entrenar la mirada i equivocar-te unes quantes vegades. De fet, si us fixeu en l’evolució de Busquets al Barça, ja n’ha fet molts de passos en aquest sentit. D’aquell jugador que va pujar del Barça B per equilibrar defensivament l’equip, mentre ofensivament només tenia la funció de donar pilotes a Xavi i Iniesta, ja no en queda gaire cosa. Sergio cada cop té més pes en la sortida de pilota per connectar directament amb els davanters i moure la pilota d’un costat a l’altre amb canvis d’orientació. Encara té molt marge de millora, però el més important és que té les virtuts per fer-ho.

A partir d’aquí, si Busquets acaba sent el director d’orquestra o si acaba jugant d’interior, ja dependrà dels entrenadors que vagi tenint o de la política de fitxatges.

A curt termini, Luis Enrique alguna cosa li deu veure quan en un 20% dels partits que ha disputat Busquets amb l’asturià, Sergio ha acabat jugant una estona d’interior. D’acord, moltes vegades per tancar els partits defensivament o per lesions com aquest inici de temporada, però el que està clar és que Luis Enrique no busca migcampistes del perfil de Xavi quan s’ha fitxat un mitjapunta com Arda Turan per substituir al de Terrassa, es va deixar escapar a Kroos o Verratti ni sona pel Barça. Veurem com evoluciona la temporada i si el rendiment dels centrals permet a Mascherano jugar de migcentre, però si l’argentí no és imprescindible al centre de la defensa no m’estranyaria gens que Busquets acabi jugant molts partits d’interior. Qualitats en té i, amb 27 anys acabats de fer, té recorregut suficient per acabar assumint un rol principal en el joc ofensiu del Barça.

  • Comparteix