Anàlisi del clàssic (I): Quan ataqui el Madrid

Ofensivament aquest Madrid és una incògnita perquè no té cap patró clar per acabar les jugades. Els migcampistes han dominat el joc en molts moments, però no han sabut crear moltes ocasions de gol. La recuperació dels seus dos millors davanters, James i Benzema, hauria de millorar exponencialment l’atac blanc.

Dubtes en la sortida de pilota 
Tot i tenir defenses amb bon toc com Varane o Sergio Ramos, el Madrid no està còmode traient la pilota jugada davant d’equips que el pressionen com ho farà el Barça. Quan el Sevilla o el PSG han pressionat a dalt, els blancs han comès algunes errades en la sortida de pilota que els homes de Luis Enrique haurien d’intentar aprofitar. La primera línia de pressió blaugrana pot ser clau perquè un cop la pilota arribi als hàbilis migcampistes blancs, el que pot patir és el Barça.

Homes com Modric, Kroos o Isco tenen un talent brutal per combinar i dominar els partits. Serà difícil que Benítez pugui alinear massa migcampistes davant la recuperació de tots els cracs del davant, però quan s’han ajuntat molts interiors, el Madrid ha estat capaç de desfer-se fàcilment de pressions tan intenses com la del Celta o l’Athletic.

És per això que serà interessant veure l’estratègia defensiva del Barça un cop el Madrid superi la primera línia de pressió. Luis Enrique voldrà mantenir una pressió alta en totes les fases del joc, o quan els migcampistes blancs dominin la pilota, el Barça decidirà fer un pas endarrere i esperar-se al seu camp per sortir al contracop?

L’atac blanc depèn de Benzema i Marcelo 
Cristiano Ronaldo i Bale fa dies que pateixen perquè no els arriben pilotes per lluir el seu fort remat. El Madrid ha renunciat al seu tradicional contracop per tenir més control de la pilota, però el bon toc de Modric i Kroos no s’ha traduït en ocasions pels seus grans rematadors.

L’equip de Benítez s’ha tornat especialment monòton quan han faltat els jugadors que aportaven l’última passada com Benzema o Marcelo, el jugador que sempre arriba per sorpresa. Ells dos, juntament amb l'home més inspirat del moment com James, són la gran esperança per aportar desequilibri als metres finals. El francès és el millor futbolista de tots els atacants i és capaç de servir passades a Bale i a Cristiano Ronaldo. Pel seu costat, Marcelo és qui allibera de marcatges a Cristiano i qui descol·loca les defenses perquè no saben per on arriba ni que farà.

Veurem si acaben jugant Benzema i Marcelo perquè tots dos surten d’un temps d’inactivitat, però serà interessant seguir fins a quin punt el Madrid es recolza en ells per acabar les jugades. Per contra, serà interessant veure com és capaç de defensar-los el Barça, especialment en el cas de Marcelo. Si no juga Messi, imagino que l’extrem dret que jugui se sacrificarà de valent per defensar a Marcelo, però si juga l’argentí, veurem qui s’ocupa de tapar al lateral brasiler. Al clàssic de la temporada passada, les pujades de Marcelo per aquella banda van trencar al Barça. Luis Enrique haurà d’estar alerta a aquest fet.

Els contracops perduts 
Fins ara l’equip de Benítez ha renunciat a aquell contracop mortífer d’altres temporades, però en moments de màxima pressió els equips tot sovint tornen al pla amb el qual se senten més segurs. Davant d’un equip com el Barça que juga amb la defensa molt avançada, sembla un escenari propici perquè el Madrid vulgui tornar a córrer per atacar amb ràpides transicions.

En bona part, l’estratègia del contracop dependrà del que el Madrid decideixi fer en defensa i amb l’alineació. Coses que analitzarem en els pròxims capítols de l’Anàlisi del clàssic.

  • Comparteix