Javi Gracia, entrenador del Màlaga

Aquesta nit Luis Enrique s’enfronta a un dels millors entrenadors de la Lliga, Javi Gracia. La temporada passada el Màlaga va tenir un punt de sort, però també molt d’encert per mantenir la porteria a zero en els dos enfrontaments contra els blaugrana.

El Barça tindrà un bon repte al davant perquè a sobre, el partit arriba en un moment en que la baixa preparació física afecta al ritme i a l’excel·lència tècnica necessària per obrir defenses tancades com la que proposarà el Màlaga.

El nou Màlaga

El conjunt de Javi Gracia ha perdut talent al davant però manté el bloc darrere. Aquest estiu han marxat al Vila-Real homes de banda tan desequilibrants com Samu García i Samuel Castillejo, així com un mitjapunta ràpid com Juanmi. El Màlaga ha perdut velocitat i qualitat al davant per poder construir contracops, però segueix sent un equip agressiu darrere amb l’arribada d’un bon central com Albentosa (93 cm). A veure qui s’atreveix a marcar-lo en les jugades a pilota aturada.

Veurem si Javi Gracia manté el 4-2-3-1 habitual o, ja que no té homes tan talentosos a les bandes, prefereix potenciar el migcamp amb 3 migcentres com Darder, Tissone i Recio. El dubte és saber qui jugarà a les bandes i al davant, on podria sacrificar un davanter d’àrea com Charles per centrar Amrabat, el davanter de la Lliga que millor aguanta la pilota d’esquenes. Us animo a fixar-vos en Amrabat perquè és un espectacle com pivota i treu passades que podrien motivar els contracops per Horta i veurem qui més. Com us explicava, els falten jugadors de banda i tampoc seria descartable que avancin la posició d’un lateral com Boka o Rosales per buscar velocitat i treball als extrems.

Atents a Sergi Roberto

Sobre el paper, el Màlaga va coix d’extrems, però a Javi Gracia li agrada jugar molt amb les bandes i, mirant el rival al qual s’enfronta, no seria d’estranyar que intenti buscar les pessigolles a un acabat d'arribar com és Sergi Roberto. El de Reus va destacar ofensivament a San Mamés i estic convençut que contra el Màlaga tornarà a atacar de meravella, però no estic tan segur que sempre sàpiga tancar en defensa el lateral dret. Serà interessant fixar-se especialment en aquest aspecte per veure el creixement de Sergi Roberto com a defensa i per descobrir el plantejament de Javi Gracia. Si veieu que el joc del Màlaga busca repetidament jugar pel costat de Sergi Roberto és que l’entrenador els ho ha manat perquè no és el costat més poderós del Màlaga.

Que manin els interiors i Messi

Si repassem la derrota de la temporada passada del Barça al Camp Nou, veurem que aquell dia Messi va jugar molt centrat i ni ell, ni cap dels interiors, va tocar gaire pilota. Serà interessant veure si avui Messi juga més obert per entrar més en joc i si Rakitic i Iniesta poden portar el pes del joc. Una de les premises de Javi Gracia és ajuntar molt les línies perquè els migcampistes rivals no tinguin espai per jugar i és exactament el que va passar la temporada passada: els centrals blaugrana no connectaven amb els interiors, sino que directament tiraven pilotes a uns davanters que no van estar inspirats. Evidentment que si el trident blaugrana està una mica fi pot trencar el partit ràpid, però per facilitar-los la feina és molt important que siguin els migcampistes qui pugin la pilota. Així doncs, si veieu que Rakitic, Iniesta i Busquets toquen molta pilota, és que la cosa va bé perquè el més normal és que arribin pilotes interessants a uns davanters que només hauran de pensar en rematar.

Suárez busca company de profunditat

Un talent tan bèstia com el de Neymar sempre es troba a faltar, però a sobre, pel funcionament de l’atac blaugrana s’han trobat a faltar molt les seves desmarcades. Messi aixecava el cap i trobava a faltar els seus moviments, i alhora l’argentí entrava menys en joc perquè no hi havia el brasiler passant-li pilotes des de l’esquerra. L’únic jugador que s’oferia en profunditat era Luis Suárez i així es va convertir en l’home del partit a San Mamés. Doncs, aquest tipus de moviments prenen una especial importància davant d’un Màlaga que per no deixar espais entre línies pot cedir algun metre a l’esquena de la defensa.

Amb tan pocs entrenaments a les cames no està gens clar que Neymar surti de titular, així que Luis Enrique haurà de tornar a apostar per un migcampista com Rafinha o un davanter com Sandro que pugui simular els moviments de Neymar. Especialment si juga Rafinha, serà important que els laterals ocupin l’extrem, cosa que va sortir molt bé a San Mamés, on Alba va donar l’assistència del gol i Sergi Roberto va ser dels homes més incisius. Jugui qui jugui, preveient que al mig hi haurà molt poc espai, una de les claus tàctiques és veure com el Barça explota els extrems.

  • Comparteix