Propòsits d'any nou

Digueu-me aixafaguitarres o pessimista, però fa anys que sóc absolutament escèptic amb els propòsits d'any nou. Ni gimnasos, ni règims miraculosos, ni canvis radicals a Can Barça per un simple moviment al calendari.

Ni l'embriaguesa nadalenca, ni l'entrada al 2020 em fan recuperar un xic de fe en què el Barça sigui capaç de capgirar el tedi actual. Es pot ajustar un punt la defensa i si tenim la sort que els cracs agafen un gran estat de forma al moment clau de la temporada, encara es pot aspirar a més d'un títol, però no crec que tornem a veure un Barça autoritari que marca el to dels partits en qualsevol escenari. Si més no, abans de l'estiu.

Tot i que pugui arribar algun títol, esperem que aquest estiu no li tremoli el pols a Bartomeu i s'atreveixi a fer un canvi d'entrenador que aporti aire fresc. Valverde em sembla un bon entrenador i un gran gestor per allargar la inèrcia d'aquest grup, però aquesta temporada estem comprovant que el canvi a la banqueta era necessari l'estiu passat. El Barça segueix competint però el ritme cada vegada és més baix, falten idees noves i algú que pugui captivar els jugadors per enriquir el joc col·lectiu.

Tant o més transcendentals seran els canvis a la plantilla. Sobretot pel que fa a sortides o canvis de rol. Un dels exemples més significatius el veiem en la pressió. Es podrien treballar millor certs moviments col·lectius, però el gran problema de la pressió blaugrana és individual perquè hi ha davanters que no mosseguen i alhora, hi ha defenses que dubten de fer un pas endavant per anticipar-se. La combinació de les dues coses fa que hi hagi massa espai al migcamp on els rivals progressen massa fàcilment. Si es vol recuperar una versió imponent del joc blaugrana cal recuperar la pressió i revisar certs lideratges dins el camp.

Decisions molt delicades de prendre en la derrota i complicadíssimes d'executar en la victòria. Com que el Barça viu instal·lat en els bons resultats a final de curs, la directiva ha anat posposant els deures. Però la feina s'acumula. Aquesta temporada la Champions es veu lluny, però crec que es competirà la Lliga i la Copa, així que el gran dubte de cara al 2020 és el mateix dels últims anys: s'atreviran a sacsejar l'arbre si segueix degotejant títols? Aquest seria el millor propòsit d'any nou.

  • Comparteix