Saber córrer

El Barça està aconseguint una solidesa incontestable sabent escollir com i quan li interessa córrer. L'equip de Valverde cada dia és més letal amb espais al davant i alhora sap dosificar millor les curses, especialment a la Lliga.

Estèticament ens pot agradar més o menys, però el Barça actual és una bèstia competitiva. Els blaugrana encadenen 44 punts dels 48 possibles a la Lliga, en bona part, perquè l'equip ha consolidat un bloc defensiu. Després d'un inici de temporada encaixant massa gols, l'equip va saber repensar-se i perfeccionar l'alternativa de tancar espais. Quan els jugadors estan frescos o el partit ho reclama, els blaugrana pressionen, però quan és preferible dosificar-se, el Barça defensa a camp propi amb molta eficàcia.

A sobre, el recurs de defensar amb bloc baix permet que els davanters disposin de molts espais per córrer en atacs directes i els cracs ho aprofiten de meravella. El segon gol contra l'Espanyol és un bon exemple. El Barça només va necessitar 5 passades i 12 segons per traslladar la pilota de Ter Stegen a la xarxa de Diego López. Aquest pla B ofensiu, s'ha convertit en el plantejament habitual per gestionar marcadors favorables. A mi no m'acaba d'agradar veure el Barça buscant el contracop, però s'ha de reconèixer que l'equip està sabent fer-ho amb molta eficàcia.

El Barça ha après a córrer i cada cop li agrada més, però s'ennuega amb els atacs en estàtic. Especialment quan s'enfronta a defenses amb 3 centrals. Els rivals ho han notat i s'estan reproduint els plantejaments amb 5 defenses. En 6 dels últims 9 partits, el Barça s'ha trobat un rival amb aquest plantejament defensiu que concentra molts jugadors pel mig i alhora condiciona molt la profunditat d'Alba i els laterals. Defensar amb 3 centrals, els permet fixar els carrilers a sobre els laterals blaugrana i això anul·la la seva arribada per sorpresa.

En els últims partits, hem vist un moviment interessant de Valverde atorgant a Coutinho un rol més de davanter per intentar estirar el rival i buscar més desmarcades a l'espai, però al Barça li costa d'empassar defenses de 5. El proper rival a la Lliga, el Vila-Real, ja juga habitualment amb 3 centrals, i a la Champions el Manchester acostuma a jugar amb 4 darrere, però també ha jugat amb defensa de 5. Solsjkaer apostarà per aquest pla? El Barça faria bé de treballar respostes.

  • Comparteix