El problema de la dreta

Fa massa temps que el Barça arrossega problemes per l'extrem dret. La llibertat total de Messi acaba provocant que es desaprofiti una banda. Un luxe enorme per un equip que aspira a l'excel·lència i té a Dembélé a la plantilla.

Hi ha una llei sagrada al futbol. Qui ataca necessita fer el camp gran. Com més espai tens, més fàcil és jugar. Això es tradueix en obrir bé les bandes i des de fa molt temps, el Barça està desaprofitant la dreta. De fet, des que Alves va marxar, el Barça ha anat coix per la dreta. Culpa dels laterals? No. Em semblaria injust assenyalar als laterals pel simple fet de no ser tant exuberants ofensivament com Alves. Ha estat una responsabilitat compartida amb Messi que vol partir de l'extrem però al final no l'acaba omplint mai.

Contra el Rayo vam veure la gran diferència de jugar amb extrem dret o sense. A la primera part, quan Messi era el teòric extrem dret, el Barça va oblidar aquell costat. En canvi, quan Dembélé es va obrir a la dreta a la segona part, els dos gols blaugrana es van generar per aquell costat. Semedo és un altre quan té un company al davant i creix exponencialment la seva aportació ofensiva. Tres quarts del mateix li passa a Sergi Roberto quan està sol per atacar per la dreta.

Crec que els blaugrana s'haurien de replantejar el sistema habitual i reformular-lo per encaixar Dembélé a l'extrem dret. I no parlo tant del 4-2-3-1 amb Coutinho com extrem esquerre, que em sembla una opció molt interessant per sacsejar els partits, però no per jugar-hi regularment. Penso més en un 4-3-3 asimètric sense extrem esquerre i que deixi tot el carril per Alba. Un dibuix amb Dembélé obert a la dreta, Messi de mitjapunta i Suárez de punta podria funcionar perquè Alba seguiria donant profunditat a l'esquerra i guanyaries molta presència a la dreta.

Si us hi fixeu, fins ara no he parlat en cap moment de Valverde perquè em temo que no és ell qui s'ha de convèncer d'aquesta proposta. De fet, el txingurri va ser qui es va inventar aquest 4-3-3 asimètric. Quan va marxar Neymar, Valverde va començar la temporada amb Dembélé a la dreta, Messi mitjapunta i tota l'esquerra buida perquè Iniesta i Alba l'ocupessin.

Un sistema que en moltes fases de la segona part contra el Rayo va semblar que es reeditava perquè Coutinho va fer més d'interior que d'extrem. Estic convençut que Valverde li veu totes els avantatges, però em temo que és Messi qui decideix partir de la dreta. L'argentí juga més còmode fent diagonals des de la dreta i a partir d'aquí, l'entrenador reordena la resta. I aquí ve el gran dilema. Ens arrisquem a incomodar a Messi perquè l'equip creixi col·lectivament? Jo ho provaria.

  • Comparteix