Quan la samarreta pesa

És impossible de provar i molt difícil d'argumentar, però sempre he pensat que hi ha samarretes que guanyen partits i al Bernabéu crec que la blaugrana s'ha notat al marcador.

A la competició d'elit, les forces estan tan igualades que qualsevol detall és important. Especialment en els moments delicats, quan les forces comencen a fallar, quan costa pensar amb claredat i ningú sap cap on es decantarà el partit és quan els aspectes mentals tenen més influència. Així com jugar a casa i tenir l'afició al costat tots sabem que és molt important, crec que vestir una samarreta o una altra també ho és.

Estic convençut que en el mateix moment que et poses la samarreta de Brasil saps que tens el talent i aquesta auto confiança ha d'ajudar a pensar en positiu en partits molt ajustats. Per exemple, m'imagino vestint la samarreta d'Alemanya i seguiria tenint fe en la victòria fins a l'últim sospir. En canvi, si jugués una final amb la de l'Atlètic de Madrid pensaria que hauré de fer un partit perfecte perquè res es torci. Aquesta falsa seguretat o inseguretat és un puntet que s'ha de tenir en compte i que jo he notat en els últims clàssics.

A la Copa el Barça va patir, però en cap moment va tenir por. Quan vas de blaugrana, el Bernabéu ja no espanta. Al revés, saps que allà s'hi fan grans gestes i per tant, mantens la confiança alta en tot moment i es nota quan tens una ocasió de gol. Amb només 4 rematades, el Barça en va tenir prou per sumar 3 kilos més a la samarreta blaugrana.

A la Lliga, el partit va estar tant igualat futbolísticament com desigualat mentalment. Cada minut que passava l'angoixa blanca creixia perquè es veia més a prop del gol culer. El Madrid sentia que havia de fer moltes coses per guanyar mentre que el Barça sabia que només necessitava fer unes quantes coses bé, per tornar a endur-se el partit.

Aquest canvi de paradigma és la gran victòria blaugrana com a institució. Són coses que costen molt d'aconseguir. S'ha de treballar molt bé durant molt temps per canviar aquestes inèrcies i el Barça ho ha fet. Des que es van començar a guanyar Lligues a l'últim minut amb Cruyff, s'ha anat canviant la mentalitat perdedora per la guanyadora i avui podem dir amb orgull que la samarreta blaugrana pesa molt.

  • Comparteix