El dilema de la profunditat

A Vallecas va sortir a la llum una mancança que el Barça arrossega des de la temporada passada. Falten desmarcades a l'espai i mobilitat als metres finals perquè els davanters volen la pilota al peu.

Alba destaca tant en el Barça actual perquè és molt bo, però també perquè és l'únic que dona profunditat. Coutinho la vol al peu. Suárez la ve a buscar d'esquena. Messi baixa a buscar pilotes a la mitjapunta. Rafinha també és un fals extrem. Només Dembélé podria complir el rol de picar a l'espai i per això Valverde hi va recórrer a la segona part de Vallecas, tot i que al final el remei va ser pitjor que la malaltia.

Quan juga Messi tots els mals es dissimulen perquè ell sol és capaç de generar superioritats i inventar-se camins cap a la finalització, però estic convençut que l'argentí també agrairia molt tenir un davanter que fes desmarcades de ruptura. Quan Messi no hi és i l'equip no està amb un alt nivell d'intensitat com al clàssic, el Barça es converteix en un equip massa pla.

Si analitzem com han arribat les ocasions de gol dels partits de l'Inter de Milà i el Reial Madrid, veiem que 10 de les 16 arribades amb perill venent de ràpides transicions, ja siguin a través d'una bona pressió o d'un contracop. Les 6 restants venen d'una incorporació d'Alba o d'una bona acció de Suárez.

A la primera part contra el Rayo es va mantenir la mateixa tendència pel que fa al joc en estàtic. L'aparició d'Alba va provocar el primer gol i una gran acció de pivot de Suárez amb Rafinha va acabar amb un xut molt perillós de l'uruguaià. El problema va estar en què no es generava cap ocasió amb transicions. El Barça es va relaxar un pèl i el Rayo va decidir no combinar darrere per no donar opcions de pressionar als blaugrana.

Per això Valverde va buscar més recursos ofensius i accelerar el joc amb l'entrada de Dembélé, Munir i Arturo Vidal, però llavors el Barça es va atropellar. El segon temps de Vallecas és desconcertant perquè l'equip perd el nord. Però crec que tot comença en la persecució de la profunditat perduda.
Per això, crec que en alguns moments es podran discutir els rols de Suárez i Coutinho. No la seva qualitat, sinó l'aportació de riquesa al col·lectiu. L'uruguaià és un súper davanter com s'està demostrant aquests dies, però ja no té la velocitat per oferir-se a l'espai com fa uns anys i per això alguna vegada es pot obrir el debat de si és la millor opció pel Barça actual, mentre que Coutinho és un cromo calcat a Messi.
A més, el problema de la profunditat transcendeix la finalització de les jugades perquè si ningú va a l'espai, els migcampistes juguen més incòmodes. Henry, Villa o Pedro feien desmarcades permanents per tirar endarrere la defensa rival i generar més espai al migcamp per Iniesta i companyia. Veurem com se les empesca Valverde per aportar més oferiments al davant sense perdre el control del joc.

 

  • Comparteix