Dibuix inclassificable

El Barça de Valverde cada dia és més ric tàcticament i alhora més difícil de sintetitzar en un sistema tàctic. Depenent de qui juga i la fase del joc, el dibuix varia però el més important és que sempre s'ocupen totes les zones del camp.

Us haureu adonat que aquells que ens dediquem a analitzar el futbol del Barça fa dies que no ens posem d'acord. En un mateix partit, gent amb molt criteri i visió tàctica pot dir que Valverde està aplicant un 4-4-2 perquè entén que Iniesta i Aleix Vidal són migcampistes de banda, però uns altres et poden dir que el dibuix és un 4-2-3-1 perquè Busquets i Rakitic formen un doble pivot amb 3 mitjapuntes com Iniesta, Aleix Vidal i Messi o fins i tot, alguns asseguraran que el Barça juga un 4-3-3 perquè Aleix fa d'extrem mentre que Iniesta i Rakitic fan d'interiors. Tres interpretacions diferents, però totes correctes al meu entendre perquè aquest Barça comença a ser inclassificable amb un simple esquema tàctic.

Mai m'han agradat les anàlisis recaragolades perquè crec que el missatge es perd pel camí, però amb Valverde cada cop es fa més difícil simplificar. El Barça cada dia és més complex tàcticament perquè el tècnic extremeny va afegint capes d'informació cada setmana i l'equip les va assimilant de forma natural.

Sense anar més lluny, a Cornellà el Barça va recuperar el clàssic 4-3-3 en atac però en fase defensiva en lloc de replegar-se en l'habitual 4-4-2, els blaugrana van defensar-se amb un 4-5-1 aprofitant que Messi no estava al terreny de joc. Detalls sense aparent importància com el primer dia que Rakitic va jugar centrat al costat de Busquets, però que van sumant registres a un Barça que no para de créixer.

La gràcia de la rica proposta de Valverde és que facilita la vida als futbolistes. Els jugadors tenen molt clar què han de fer en cada moment perquè han anat assimilant la proposta a poc a poc i ara veuen com el seu rendiment individual augmenta. Una bona prova la tenim en Paco Alcácer i Aleix Vidal.

Mai havíem vist una versió tant ordenada i amb sentit dels dos davanters espanyols. Ara saben exactament què han de fer en atac i en defensa, però sobretot tenen uns companys que amb els seus moviments automatitzats empenyen a Alcácer i Aleix Vidal a col·locar-se al lloc correcte en cada jugada. I tot això sense fer soroll. A l'estil Valverde.

  • Comparteix